Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rysare väntar – efter Mikkelsens snurrning

Foto: Micke Fransson / Tt

Spänningen stiger i Rally Sweden. Det skiljer nu inte mer än 1,7 sekunder mellan ledande Andreas Mikkelsen och jagande Sebastién Ogier, båda Volkswagen Motorsport. Mikkelsen tappade 19,1 sekunder efter en snurrning på SS14.

- Vi gjorde ett misstag på den sista sträckan vilket betyder att jag inte sitter lika säkert i ledning längre, säger Mikkelsen. Framvagnen fastnade i en snövall och jag snurrade. Sen fick jag köra i fel riktning för att hitta ett ställe att vända på. Det här kommer att bli en tuff fajt.

Ställningen inför eftermiddagens fyra avslutande sträckor

1. Andreas Mikkelsen

2. Sebastién Ogier +1,7

3. Thierry Neuville +12,4

4. Mads Östberg +51,2

5. Ott Tänak +1:27,0

Regerande mästaren Sebastién Ogier vann tre av förmiddagens fyra sträckor. Från att ha varit fyra, nära halvminuten efter Mikkelsen har han nu slagläge inför eftermiddagens avslutande sträckor.

- Vi kör samma strategi som i går: Vi satsar fullt, säger Ogier. Men ärligt talat är jag förvånad. Jag trodde inte att min startposition skulle vara en fördel idag. Men det svåraste, när vi kör sträckorna för andra gången idag, återstår.

Punktering för Östberg

Thierry Neuville fortsätter att imponera i sin Hyundai. Bilen har inte samma effekt som konkurrenterna, ändå drog belgaren ifrån norrmannen Mads Östberg i kampen om tredjeplatsen och han ligger inte mer än 12,4 sekunder bakom ledande Mikkelsen.

- Jag känner mig bekväm i bilen men på en del sektioner tappar vi tid, säger han. Jag har inte kunnat göra mer än vad jag har gjort nu på förmiddagen. Jag gjorde inga större misstag, allt gick bra även om jag var nära gränsen.

Mads Östberg låg trea efter gårdagen men ett missöde på dagens första sträcka gjorde att han tappade nästan 50 sekunder på ledarna.

- Jag fick en varning på instrumentbrädan och slet med växellådan, tappade lite rytm, slog i bakvagnen i en kurva och fick punktering. Vi siktar på tredjeplatsen men Neuville tog sex sekunder på oss på sista sträckan. Jag körde max och kunde inte hitta en enda sekund till, säger en frustrerad Mads Östberg.

 

XXX

 

I WRC2 har Fredrik Åhlin har under förmiddagen klättrat till tredjeplatsen i klassen efter att Valeriy Gorban från Ukraina fick problem på SS14. Åhlin har dock små chanser att gå förbi tätduon om de inte gör några misstag. Avståndet för Åhlin upp till ledande Jari Ketomaa är 2 min 23 sekunder. Pontus Tidemand fortsätter att imponera med tre sträcksegrar efter sin olycksaliga avåkning under gårdagen. Tidemand ligger sexa med chans att avancera ytterligare om konkurrenterna framför får problem.

 

Joakim Tärnström

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.