Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rivalens attack – mot Michael Schumacher

Jaques Villeneuve
Foto: MICKE FRANSSON / MICKE FRANSSON/TEAMBILD.SE
Villeneuve kör Porsche Carrera Cup Scandinvia
Foto: MICKE FRANSSON / MICKE FRANSSON/TEAMBILD.SE
Villeneuve i Sverige
Foto: MICKE FRANSSON / MICKE FRANSSON/TEAMBILD.SE

KNUTSTORP. Han är världsmästare i formel 1 och har vunnit Indycar och klassiska Indy500.

Ändå är Ring Knutstorp och svenska Porsche Carrera Cup en stor utmaning för Jacques Villeneuve.

– Jag hade en ledig helg och det är alltid roligt att hålla en ratt i händerna, säger kanadensaren.

Villeneuve passar också på att ge Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist råd inför Indy500. Och avslöjar vad han egentligen tycker om Michael Schumacher.

Sverige och Ring Knutstorp välkomnade förre F1-världsmästaren Jacques Villeneuve, 48, med solsken, regn, snö och hagel. Men det stoppade inte kanadensaren från att sätta press på hela den svenska Porsche Carrera Cup-eliten.

– Jag har aldrig kört en sådan här bil förut men jag älskar utmaningen och jag ville verkligen köra på Knutstorp, även om det låter konstigt. Jag lärde känna banan för fem år sedan i racingspelet rFactor och den verkade rolig, som racerbanor var förr.

Det är också första gången Villeneuve tävlar i en Porsche Carrera.

– Alla har sagt att det är en riktigt svår bil att köra och det stämmer. Det är helt annat jämfört med det jag kört förut och det är det som gör det roligt. Jag måste anpassa mig till något nytt och spännande.

Är det därför du är här, en ny utmaning?

– Ja, och att jag hade en ledig helg. Det är alltid bättre att ha en ratt i händerna. Det var för att ha kul i en bil som går snabbt, en riktig tävlingsbil, och tävla mot specialister, riktiga proffs på en hög nivå.

Kritiserar Schumachers körstil

Villeneuve vann VM-titeln i formel 1 1997 och hade under sin tid i F1 många tuffa fighter med Michael Schumacher. Trots tyskens sju VM-titlar och långa meritlista tycker Villeneuve att Schumacher påverkat sporten åt fel håll.

– Lewis Hamilton är superbra för så här långt har han inte gjort något som är utanför gränsen på banan. Det är den stora skillnaden, han är mer av en gentleman på banan. En snabb förare men ren.

Michael Schumacher blev världsmästare sju gånger i formel 1
Foto: IMAGO/HOCHZWEI / IMAGO/HOCHZWEI IMAGO SPORTFOTODIENST

Du tycker att Michael Schumacher gick över gränsen?

– Ja, ja, för det var en total brist på respekt för racers och vad racing handlar om. Och det började en era där alla gör så. Se på vad folk gör i formel 2 och formel 3, det är konstigt att vi inte har ett par dödsfall varje år.

Ser du samma typ av brist på respekt i dagens F1?

– Ja, nästan alla. De byter spår, de byter spår och bromsar, saker som du inte borde se. Det är konstigt. 

Varför slutade du i F1?

– Jag slutade inte, jag blev utsparkad. Jag blev tillsagd en dag att de inte ville ha mig längre.

Den som ersatte dig då, Robert Kubica, har gjort comeback. Har du varit sugen på att köra F1 igen?

– Alltid. Det var nära några gånger med Williams men det var alltid en person som satte stopp för det. Det var för flera år sedan, sedan går man vidare. Det är komplicerat.

Villeneuve: ”Dödskraschen berörde mig”

För i dagarna 25 år sedan dödskraschade österrikaren Roland Ratzenberger och brasilianaren Ayrton Senna på Imola-banan. Villeneuve kände Ratzenberger väl då de tävlat tillsammans i Japan. 

– Den helgen på Imola, ja, det handlade inte om att F1 är farligt, det var bara en väldigt olycklig helg. Dödskraschen med Ratzenberger berörde mig. Han tog mig under sina vingar i Japan och behandlade mig som en lillebror ungefär. Du kan göra det hur säkert som helt, otur kommer ändå att finnas där. Och det var ren otur.

Behöver formel 1 vara lite farligt för att locka åskådare?

– Ja, men inte idiotiskt, det måste finnas en liten risk. Folk älskar att titta på boxning, de gillar att se skidåkning i Kitzbühl. I dag ser vi på F1 och tänker att vi kan göra det, det är fel. Det finns många medelmåttor till förare som kan köra bil snabbt, och en hel del finns i F1.

Jaques Villeneuve är gästförare på Ring Knutstorp
Foto: Micke Fransson/teambild.se

”Vissa skrev att jag hatade min pappa”

Jacques Villeneuve kom till F1 och upptäckte att alla ville prata med honom om pappa Giles, som dödskraschade på den belgiska banan Zolder när Jacques var 11 år. 

Nu händer samma sak med Mick Schumacher som försöker att undvika att svara på frågor om sin pappa.

– Jag kom till F1 efter att ha vunnit Indy500 och Indycar. Men alla ville se en fortsättning på min pappas karriär, eftersom han aldrig vann VM-titeln. Jag fick förklara att jag inte tävlade för att ta över där han slutade utan för att jag älskade sporten, men då ville ingen lyssna, de blev arga. Så jag slutade att prata om det. Vissa skrev att jag hatade min pappa men så var det inte. Mick har klarat sig bra för han har fått de rätta frågorna. Han är omgiven av rätt personer.

Pressen kan öka för Schumachers son

Mick Schumacher är testförare för Ferrari och väntas debutera i F1 nästa säsong. Och då kommer intresset att stiga ytterligare.

– Just nu använder de hans image men om han inte är supersnabb kommer de att bränna honom direkt. Han har varit diskret fram till nu men den tiden är över nu när han är en del av Ferrari, alla kommer att titta på allt han gör, det kommer att bli extremt.

Var det samma sak för dig?

– Ja, självklart. Är han inte snabb och gör han misstag kommer han att kritiseras hårt. Han måste klara av det eller åka hem, det finns ingen mellanväg.

Vad tycker du om hur familjen Schumacher hanterar frågan om Michaels tillstånd?

– Det är så lätt att döma när du inte vet. När de vill vara privata på det sättet måste vi respektera det. De har sina egna skäl och det som spelar roll är familjen.

Ser negativt på regeländringen

Villeneuve är en av få förare från Nordamerika som lyckats i F1. Anledningen är, enligt kanadensaren, att F1 förr var ett stort steg jämfört med Indycar. Amerikanska förare klarade inte av det snabba tempot i F1. Men skillnaderna har jämnats ut och Villeneuve gillar inte hur F1 utvecklats.

– F1 ska vara extremt och det är det inte. F1 ska vara omänskligt, det ska vara för dyrt och de ska ha en motor som exploderar i varje race och att de plockar i en ny till nästa race. Det ska vara på den nivån. Men det är det inte. 

Villeneuve tror heller inte på att regeländringen som gjordes inför årets säsong kommer att göra sporten bättre.

– Att tro att omkörningar lockar fler fans till tävlingarna är den största lögnen i världen. Med DRS är det ingen racing, det är inte bra. Och det lockar inte folk. Det som skapar intresse är tester, att unga kommer till testerna och minns det.

Vi har två svenskar, Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist, nu som gått från F1 och europeisk racing till Indycar. Vilka är de största skillnaderna för förarna?

– Bilarna är mer lika så du är mindre beroende av teamet. Banorna är guppiga och tuffa, murarna står nära. Det är som att gå tillbaka 20 år. Det finns färre regler. Om du blockerar någon kommer den föraren att sätta dig i muren nästa varv, så du gör inte om det. Det är mer människa mot människa och racingen är mer fysisk.

SportExpressens Jan-Erik Berggren träffar Jaques Villeneuve
Foto: Micke Fransson/teambild.se

Rådet till svenskarna: Respektera banan

Ericsson och Rosenqvist tränar nu inför Indy500 och Jacques Villeneuve ser fram emot att få se svenskarna i det klassiska loppet.

– Jag pratade med Marcus när han flyttade över och han har alltid varit snabb i de snabba kurvorna, så det gör det intressant med ovaler.

Du vann Indy500 1995, några råd till dem?

– Respektera banan, tro inte att det är lätt. När du börjar slappna av och du är i trafik, det är då du sitter i muren. Det finns två typer av förare i Indy500: de som kraschat mot muren och de som inte kraschat mot muren – än. Efter den första stora kraschen, då räknar du ut hur du ska göra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.