Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rickardssons ilska efter skattesmällen

Tony Rickardsson med Jerringpriset 2006 Foto: Sven Lindwall
Tony Rickardsson Foto: Olle Sporrong

Skatteverket har underkänt Tony Rickardssons momsavdrag och krävt en summa på nästan 50 000 kronor.

Men speedway-legendaren menar att han är skuldfri.

– Som uppgifterna är presenterade så ser det ut som jag försökt skattesmita och det har jag verkligen inte, säger Rickardsson till DT.

Tony Rickardssons företag, Rickardsson Racing AB, är registrerat som ett bolag verksamt i två branscher: motorsport och reklam. För att få sin ansökan om momsavdrag godkänd krävde Skatteverket att Rickardsson skickade in underlag om sin verksamhet. Dessa har nu undersökts – och underkänts.

Rickardsson i skattesmäll

"I ert svar framgår att Rickardsson Racing AB under året (2016) tagit emot en hel del erbjudanden om sponsoravtal och erbjudanden om att mot ersättning delta i både tv-program, galor, podcast m.m. Av svaret framgår också att ni tackat nej till att medverka i samtliga erbjudanden. Det saknas således avtal om intäkter", skriver Skatteverket i sitt senast omprövningsbeslut.

"Skatteverket anser därmed att ni i dagsläget varken bedriver eller har visat någon avsikt att bedriva ekonomisk verksamhet inom verksamhetsgrenarna motorsport/reklam. Skatteverket anser att ni inte har rätt till avdrag för ingående moms för den verksamheten."

"Skatteverket beslutar skatt och skattetillägg att betala till belopp som framgår av nedanstående sammanställning."

"Det finns ingen skuld"

Nu krävs Rickardssons bolag på drygt 48 500 kronor i skatt. Men Rickardsson är oförstående.

– Jag har nämligen inte någon skuld på mitt skattekonto och har aldrig haft under de åren som bolaget varit verksamt, säger Rickardsson till DT.

– Som uppgifterna är presenterade så ser det ut som jag försökt skattesmita och det har jag verkligen inte.

– Det som däremot är faktum är att jag gjort avdrag på 50 000 kronor som Skatteverket inte betalat till mig efter en regeländring som tidigare gjorts. Uppgifterna stämmer inte, det finns ingen skuld.

Rickardsson tog nio VM-guld under sin aktiva karriär och betraktas som en av speedwaysportens största genom tidigare. Som civilperson har han bland annat deltagit i det populära TV4-programmet Let's Dance.