Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ramlade ner i ett hål – en väldigt mörk plats”

Dagens tre största sportnyheter.
Foto: ZAK MAUGER VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/MOTORSPORT IMAGES WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: NELSON ANTOINE / AP TT NYHETSBYRÅN

Lewis Hamilton har redan säkrat sin sjätte världsmästartitel.

Och med sina fem miljarder kronor i prispengar är han tidernas bäst betalde F1-förare.

Nu avslöjar britten kampen mot sina mörkaste platser i livet – och att han hämtat inspiration från Tiger Woods.

– Nu när jag har blivit äldre så har jag lärt mig att inte fastna i det där mörkret, säger Hamilton till BBC.

Ett par veckor har gått sedan Lewis Hamilton säkrade sin sjätte mästerskapstitel i formel 1.

Britten passerade därmed argentinaren Juan Manuel Fangio i antal världsmästartitlar, och är nu bara en bakom sjufaldiga mästaren Michael Schmuacher.

Men mycket har förändrats för Hamilton, ända sedan han tog sin första titel år 2008. I en längre intervju med BBC reflekterar 34-åringen över sina framgångsrecept på senare år.

Ett av dem har varit att bli mer förlåtande mot sig själv.

– Jag kommer ihåg 2007 och 2008. På den tiden låste jag in mig själv och kunde inte lämna hotellrummet på tre dagar när det gick dåligt. Genom hela min racingkarriär har jag varit väldigt hård mot mig själv, säger han till BBC.

Hamilton: ”En väldigt, väldigt mörk plats”

Han fortsätter: 

– Folk kunde inte förstå och sa till mig att det var bra prestationer att komma tvåa eller trea. De förstod inte vilket hål jag ramlade ner i – en väldigt, väldigt mörk plats – och jag kunde inte ta mig ur det hålet. Det påverkade mig på många sätt. Nu när jag har blivit äldre så har jag lärt mig att inte fasta i de där mörkaste platserna, säger Hamilton.

F1-stjärnan är i dag känd för sin mognad på och utanför banan – men så har det inte alltid varit.

Miljonerna: ”En stor bonus”

Hamilton har varit inblandad i ett antal skandaler, som till exempel när han sprayade en av kvinnorna på podiet vid Kinas GP 2015. 

Enligt Forbes är han den F1-förare som har tjänat mest någonsin, men han betalar ingen skatt då han bor i Monaco. Att han inte betalar skatt i Storbritannien har irriterat många fans på hemmaplan.

Men för Hamilton själv är pengar inte längre en drivkraft.

– Jag har aldrig hållit på med det här för pengarna. Självklart är det skönt att ha ett sparande. Det är en stor bonus. Men det får inte bli ett huvudskäl till varför jag håller på.

Hämtar inspiration från stjärnorna

Britten berättar också att han på senare år har kunnat dra lärdomar från stjärnor inom andra sporter. Inte minst tennisesset Serena Williams och golfstjärnan Tiger Woods.

 – Om du tittar på tennisspelarna och hur de utvecklar sig och ändrar sin teknik... Jag pratar med Serena (Williams) och vilka hinder som hon har gått igenom. Jag tittar på golfen och ser hur Tiger (Woods) sakta men säkert kommer tillbaka och utvecklar sig, säger han och fortsätter:

– Det är väldigt likt för mig som förare. Man kan se att de gör de här små justeringarna som ger en tryggare grund att stå på och som i slutändan gör att man förbättrar sina varvtider. Det handlar om millimetersmå förändringar och det är alltid väldigt svårt att se dem.

Trots sina enorma framgångar har den 34-årige britten inga planer på att sluta. Hamiltons nuvarande kontrakt med Mercedes går ut 2020. Men tidigare i månaden skickade han tydliga signaler om att karriären kommer fortsätta även efter nästa år.

– Ingenting är hugget i sten än, men jag tycker verkligen om mitt liv som det ser ut just nu så jag ser ingen anledning att sluta. Jag älskar mitt jobb, säger han till sajten RaceFans.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.