Romain Grosjean. Foto: MARK SCHIEFELBEIN / AP TT NYHETSBYRÅNRomain Grosjean. Foto: MARK SCHIEFELBEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Romain Grosjean. Foto: MARK SCHIEFELBEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: HAZRIN YEOB MEN SHAH/ICON SMI / BILDBYRÅN/ICON SMI ICON SMIFoto: HAZRIN YEOB MEN SHAH/ICON SMI / BILDBYRÅN/ICON SMI ICON SMI
 Foto: HAZRIN YEOB MEN SHAH/ICON SMI / BILDBYRÅN/ICON SMI ICON SMI

Rädslan mot nya regeln: ”Kommer bli ett blodbad”

Publicerad

En förändring i regelverket kan komma att ställa till med stora problem under den kommande formel 1-säsongen.

Det menar Haas-föraren Romain Grosjean.

– Det kommer bli ett blodbad, säger han till motorsport.com. 

Det är mindre än två veckor kvar tills dess att formel 1-säsongen drar i gång igen. Årets säsong bjuder dessutom på en förändring i regelverket – något som oroar Haas-föraren Romain Grosjean.

– Jag är rädd för säkerheten. Det kommer bli ett blodbad, säger han till motorsport.com. 

Den nya regeln innebär att ett lopp nu kan få en stillastående omstart efter att det varit rödflagg – till skillnad mot tidigare då man gjort omstarten bakom en säkerhetsbil. 

Under avbrottet får alla förare möjlighet att byta däck. Risken finns dock att stallet vid tillfället för rödflaggen redan använt alla av den begränsade mängd däck som finns tillgänglig, och att föraren därför trots allt tvingas starta på ett redan använt set däck.

Grosjean testade nya proceduren

Grosjean menar att greppet i redan använda däck kommer att vara så pass lågt att bilarna kommer ha svårt att ta sig i väg från gridden, vilket kan komma att leda till kaos och flertacket krockar.

Haas-föraren testade att själv genomföra proceduren med att starta om på använda däck under försäsongstesterna i Barcelona för en vecka sedan – och säger att greppet i däcken då var väldigt dåligt.

– Man kunde tappa bilen även om man körde på en raksträcka. Jag hade ärligt talat inte särskilt kul, det var svårt bara att växla upp eller ner, säger han.

Whiting: ”Konstig kommentar”

Nu slår Internationella bilsportförbundets (FIA) Charlie Whiting, överdomare vid formel 1-loppen, tillbaka mot Grosjeans påståenden. 

– Jag tycker att det är en konstig kommentar, för alla lägger på nya däck så fort det blir rödflagg, säger han till autosport.com. 

Whiting säger att han inte fått något personligt klagomål från förarna och att det inte finns någon grund för Grosjeans rädsla.

– Greppet på banan i Barcelona var ovanligt lågt, och när förarna testade att göra en omstart så bytte de inte däck eftersom det är en så snabb procedur. Så jag är inte särskilt oroad, säger Charlie Whiting. 

 

Säsongens första formel 1-lopp körs på Albert Park i Australien den 25 mars. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag