Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Racingkriget kan snart vara över för gott

Foto: Carl Sandin / Bildbyrån

TTA-finalen körs på Tierp Arena under lördagen. Och årets sista STCC-race avgörs på Solvalla nästa helg.

Men nästa säsong kan racingkriget mellan STCC och TTA vara över för gott.

Enligt uppgifter till SportExpressen.se är en uppgörelse nära.

När de stora racingteamen inte kunde komma överens inför om framtida tekniska regler inför säsongen 2012 skapades utbrytarserien TTA. STCC fortsatte som vanligt, men utan flera av de stora stallen och mest kända förarna.

Chevrolet, Volkswagen och Honda valde att stanna i STCC. Då TTA-bilarna använder motorer enbart från Nissan var det inte intressant för de här bilimportörerna att satsa pengar på TTA.

Men både STCC och TTA har lidit av splittringen. Publiken har svikit och flera arrangemanf har haft problem, även om både TTA och STCC hoppas på publikfester i sina respektive säsongsfinaler. STCC har sålt en bit över 10 000 biljetter till sin final på Solvalla.

SportExpressen.se kan nu avslöja kompromissen som kan lösa alla knutar.

"Håller inte att köra två"

TTA-reglerna ska göras om så att olika motorer kan monteras i bilarna. Därmed skulle TTA-reglerna anpassas för att stallen från Volkswagen, Chevrolet och Honda kan ställa upp. Och att importörer som Volvo och BMW kan montera sina egna motorer i sina tävlingsbilar.

Förutom en sammanslagning mellan STCC och TTA förbereds en JTCC-klass med flera bilmärken. Renault, Citroën och Fiat nämns som troliga deltagare.

Samtal har först mellan STCC och TTA under en tid och när årets säong har gått i mål kan reglerna för nästa år presenteras.

– Alla har förstått att det inte går att köra två olika serier, det blir inte bra för någon, säger en person med insyn i processen till SportExpressen.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.