Foto: HUSSEIN EL-ALAWI / KVPFoto: HUSSEIN EL-ALAWI / KVP
 Foto: HUSSEIN EL-ALAWI / KVP
Foto: JAN DÜSINGFoto: JAN DÜSING
 Foto: JAN DÜSING
Foto: GUSTAV FROMELLFoto: GUSTAV FROMELL
 Foto: GUSTAV FROMELL
Foto: SVEN LINDWALLFoto: SVEN LINDWALL
 Foto: SVEN LINDWALL
Foto: MARTINA HUBER / MARTINA HUBER EXPRESSENFoto: MARTINA HUBER / MARTINA HUBER EXPRESSEN
 Foto: MARTINA HUBER / MARTINA HUBER EXPRESSEN

Profilernas ilska mot Idrottsgalan

Publicerad

När Idrottsgalan presenterade sina nomineringar för årets svenska idrottsprestationer saknades rallycrosstjärnan Johan Kristoffersson.

Nu reagerar motorsport-Sverige med kraft.

– De får jaga lite nytt folk till den där kommittén, säger svenska rallylegendaren Per Eklund.

Johan Kristoffersson har stått för sitt livs säsong och tagit hem VM i rallycross i överlägsen stil. Men när Idrottsgalans jury tog ut nomineringarna till årets idrottare och prestationer lös motorsporten med sin frånvaro. Flera stora motorsportsnamn upplever att sporten är bortglömd av Idrottsgalans jury – trots att motorsporten är en av Sveriges största sporter. 

– Man får nästan skriva ett brev till dem och tala om att det finns en sport som heter motorsport. De vet nog inte om det, säger rallylegendaren Per Eklund.

Sverige har fostrat många framgångsrika – och folkkära – förare. Förra året var Mattias Ekström nominerad till årets manliga idrottare då han vann VM i rallycross, Tony Rickardsson var en av Sveriges mest folkkära idrottare när han stod på toppen av sin speedwaykarriär och nu senast uppmärksammades Per-Olof "Posa" Serenius i Mästarnas mästare.

Janne Blomqvist: "Jättetråkigt"

Men till årets idrottsgala saknas alltså motorsporten helt bland nomineringarna. 

– Jag måste säga att jag är lite förvånad över att en sådan som Johan Kristoffersson inte är nominerad. Det handlar inte om att snacka ner några andra sporter men Johans prestation håller en så pass hög nivå, säger motorsportjournalisten Janne Blomqvist.

– Det är jättetråkigt att man värderar prestationer inom motorsporten lite för lågt. Man kan hävda att de är få som håller på med motorsport men jag tror inte att det är så jättemånga i världen som kastar diskus heller.

Intresset för motorsport är stort i Sverige. I landets närmare 500 bilsportklubbar finns det runt 120 000 medlemmar. Något som Ramona Karlsson, tidigare rallystjärna, är inne på. 

– Jag tycker det är fel och jag förstår inte riktigt varför. Det finns ett stort motorsportintresse i Sverige och det Johan Kristoffersson gjort är en jätteprestation, säger Ramona Karlsson.

– Johan Kristoffersson hade helt klart kunnat gå in i både årets manliga idrottare och årets prestation.

Posa: Juryn vet nog inte vilket jobb som ligger bakom

I Idrottsgalans jury sitter det ett antal journalister, men även representanter från ett antal sporter. I årets jury finner man ingen representant från motorsporten. 

Per-Olof "Posa" Serenius har en över trettio år lång karriär inom isracing bakom sig.

– De vet nog inte vilket jobb det ligger bakom. När det är en tävling i Ryssland är det inte bara att sätta sig på ett plan på Arlanda. Det är tre-fyra dagar av resande där du själv är ansvarig för din utrustning. Det är inte som för hockeyspelarna, säger Posa.

Per Eklund är besviken på juryn och förvånad över avsaknaden av motorprofiler.

– De får nog jaga lite nytt folk i den där kommittén skulle jag tro, säger Per Eklund.

Alla de som SportExpressen pratar med tycker att Idrottsgalans jury har ett ansvar för att lyfta motorsporten. Galan är viktig, menar dem.

– Det är viktigt att vara med i sådana här sammanhang för att kunna marknadsföra sporten, det är superviktigt för alla, säger Janne Blomqvist.

– Men de behöver bredda kompetensen. Det är ju det jag menar. Hur ska människor som aldrig ser honom överhuvudtaget kunna göra bedömningen om hans insats?

Jan-Erik Berggren: "Det allra värsta är att det var rätt väntat."

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag