Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Profilernas ilska mot Idrottsgalan

Foto: HUSSEIN EL-ALAWI / KVP
Foto: JAN DÜSING
Foto: GUSTAV FROMELL
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: MARTINA HUBER / MARTINA HUBER EXPRESSEN

När Idrottsgalan presenterade sina nomineringar för årets svenska idrottsprestationer saknades rallycrosstjärnan Johan Kristoffersson.

Nu reagerar motorsport-Sverige med kraft.

– De får jaga lite nytt folk till den där kommittén, säger svenska rallylegendaren Per Eklund.

Johan Kristoffersson har stått för sitt livs säsong och tagit hem VM i rallycross i överlägsen stil. Men när Idrottsgalans jury tog ut nomineringarna till årets idrottare och prestationer lös motorsporten med sin frånvaro. Flera stora motorsportsnamn upplever att sporten är bortglömd av Idrottsgalans jury – trots att motorsporten är en av Sveriges största sporter. 

– Man får nästan skriva ett brev till dem och tala om att det finns en sport som heter motorsport. De vet nog inte om det, säger rallylegendaren Per Eklund.

Sverige har fostrat många framgångsrika – och folkkära – förare. Förra året var Mattias Ekström nominerad till årets manliga idrottare då han vann VM i rallycross, Tony Rickardsson var en av Sveriges mest folkkära idrottare när han stod på toppen av sin speedwaykarriär och nu senast uppmärksammades Per-Olof "Posa" Serenius i Mästarnas mästare.

Janne Blomqvist: "Jättetråkigt"

Men till årets idrottsgala saknas alltså motorsporten helt bland nomineringarna. 

– Jag måste säga att jag är lite förvånad över att en sådan som Johan Kristoffersson inte är nominerad. Det handlar inte om att snacka ner några andra sporter men Johans prestation håller en så pass hög nivå, säger motorsportjournalisten Janne Blomqvist.

– Det är jättetråkigt att man värderar prestationer inom motorsporten lite för lågt. Man kan hävda att de är få som håller på med motorsport men jag tror inte att det är så jättemånga i världen som kastar diskus heller.

Intresset för motorsport är stort i Sverige. I landets närmare 500 bilsportklubbar finns det runt 120 000 medlemmar. Något som Ramona Karlsson, tidigare rallystjärna, är inne på. 

– Jag tycker det är fel och jag förstår inte riktigt varför. Det finns ett stort motorsportintresse i Sverige och det Johan Kristoffersson gjort är en jätteprestation, säger Ramona Karlsson.

– Johan Kristoffersson hade helt klart kunnat gå in i både årets manliga idrottare och årets prestation.

Posa: Juryn vet nog inte vilket jobb som ligger bakom

I Idrottsgalans jury sitter det ett antal journalister, men även representanter från ett antal sporter. I årets jury finner man ingen representant från motorsporten. 

Per-Olof "Posa" Serenius har en över trettio år lång karriär inom isracing bakom sig.

– De vet nog inte vilket jobb det ligger bakom. När det är en tävling i Ryssland är det inte bara att sätta sig på ett plan på Arlanda. Det är tre-fyra dagar av resande där du själv är ansvarig för din utrustning. Det är inte som för hockeyspelarna, säger Posa.

Per Eklund är besviken på juryn och förvånad över avsaknaden av motorprofiler.

– De får nog jaga lite nytt folk i den där kommittén skulle jag tro, säger Per Eklund.

Alla de som SportExpressen pratar med tycker att Idrottsgalans jury har ett ansvar för att lyfta motorsporten. Galan är viktig, menar dem.

– Det är viktigt att vara med i sådana här sammanhang för att kunna marknadsföra sporten, det är superviktigt för alla, säger Janne Blomqvist.

– Men de behöver bredda kompetensen. Det är ju det jag menar. Hur ska människor som aldrig ser honom överhuvudtaget kunna göra bedömningen om hans insats?

Jan-Erik Berggren: "Det allra värsta är att det var rätt väntat."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.