Picko Troberg är död - han blev 78 år gammal

Picko Troberg är död, 78 år gammal.
Foto: Andreas Libell / EXPRESSEN LIBELLFOTO
Picko kallades "Sveriges snabbaste mustasch."
Foto: Gunnar Lantz/Svd/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Suvad Mrkonjic
Foto: Magnus Jönsson
Foto: Christer Höglund
Foto: Arne Forsell / BILDBYRÅN
1 / 7

En svensk racinglegendar har avlidit.

Picko Troberg, 78, har gått bort i sviterna av sin cancer.

– Han har betytt allt för svensk racing, säger Janne "Flash" Nilsson.

Racinglegendaren Picko Troberg var som allra störst på 1960-talet.

Då körde han hem hela nio svenska mästerskap med sin klassiska Mini Cooper – även känd som "hundkojan". Han var ständigt i medias blickfång för sina sportsliga insatser, men också sin karakteristiska mustasch vilket gav honom namnet "Sveriges snabbaste mustasch".

Efter förartiden var han även vd för Picko Troberg Racing och manager för flera framstående, svenska racingförare – däribland Rickard Rydell. Han grundade också budfirman Pickos budbilar som senare blev Adena Pickos.

"Väldigt ledsna"

Nu har Troberg gått bort i sviterna av cancer, vilket Smålandsposten rapporterade först. Racinglegendaren blev 78 år gammal. Han lämnar hustrun Lena, döttrarna Malin, Linda, Åsa, sonen Jesper och 13 barnbarn efter sig.

– Det hände alldeles nyligen. Vi är väldigt ledsna, säger hustrun Lena till SportExpressen.

De sista åren har Troberg varit bosatt på Lidingö där han har drivit en fiskeaffär. För TT berättade han år 2012 om sina problem med magcancer och besvär med bukspottkörteln.

– Familjen är kärnan i livet och jag har ett otroligt lyckligt liv med min fru Lena. Du kan vinna hur många racertävlingar och svenska mästerskap som helst, men vad är det i jämförelse med familj och hälsa?, sa han då.

Svenska racerföraren Janne "Flash" Nilsson sörjer Trobergs bortgång och sänder sina kondoleanser till familjen.

– Picko var alltid positiv och glad. En stark personlighet, med mycket energi, säger Nilsson.

"Första gången han var svag"

Picko Trobergs storhetstid var före "Flash" Nilssons, men de två lärde känna varandra på 1980-talet.

– Det var väldigt stort att få lära känna honom. De sista åren pratade vi mycket och sågs ofta i Stockholm. Jag träffade honom senast i somras. Då sa han: "du och jag Flash, vi är lika på det mesta, vi brinner för svensk racing och alla känner igen oss, barn som kärringar och alla där emellan". Han var härlig.

När Nilsson talade med Troberg i januari 2013 hade han insjuknat i cancer.

– Då var han riktigt dålig. Det var första gången jag såg den svaga Picko. Han har alltid varit så stark. Men han menade att han hade inte hade tid att vara sjuk, säger Nilsson

Vad har han betytt för svensk racing?

– Han har betytt allt. Han är motorsport. När jag träffar folk pratar de än i dag väldigt ofta, och med respekt, om Picko. Han märktes alltid och delade folk i åsikter. Men han har betytt massvis för mig och många andra. Han har inspirerat mig till att man inte behöver sluta även om man är 19 och inte är världsmästare, säger Nilsson och tillägger:

– Jag tänker mycket på Lena och barnen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.