Petter Solberg värvas till svenskt VW-team

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Petter Solberg.
Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/PANORAMIC IMAGO SPORTFOTODIENST

Tvåan och trean från rallycross-VM i fjol kör i samma team till sommaren.

Den norske stjärnan Petter Solberg värvas till det svenska VW-teamet där han kör tillsammans med Johan Kristofferson.

Petter Solberg vann två raka VM-titlar i rallycross innan han i somras fick se sig slagen av två svenska förare. Mattias Ekström tog VM-titeln från norrmannen och så körde även Johan Kristoffersson förbi i den allra sista deltävlingen.

Efter 2016 års säsong försvann Johan Kristofferssons tidigare teamkamrat Anton Marklund och efter att VW meddelade att de hoppade av rally-VM var det länge osäkert om det skulle bli något VW-team i rallycross-VM.

Men nu kan vi avslöja att Johan Kristoffersson kommer att jaga VM-titeln 2017 i en Volkswagen. Och att han får norske stjärnan och trefaldige världsmästaren Petter Solberg som teamkamrat. Förutom sina två VM-titlar i rallycross har också Petter Solberg en VM-titel i rally hemma i prisskåpet.

Solberg ville ha en ny bil

Petter Solberg gjorde tidigt i höstas klart att han behövde en ny bil för att kunna konkurrera med Audi och VW-bilarna. Efter åren i Citroën spekulerades det länge om det skulle bli Mercedes eller Hyundai för Solberg - bilmärken som hans stora norska sponsor säljer i sin kedja av bilaffärer. Men i stället blir det alltså överraskande Volkswagen.

Det svensk-norska teamet lär bli huvudfavoriter i rallycross-VM 2017 i en satsning som kan liknas med om Petter Northug och Johan Olsson skulle göra en gemensam OS-attack.

Mattias Ekström och Audi har ännu inte avslöjat om de tänker försvara förar- och märkestiteln de vann 2016. Ekström är bekräftad som Audi-förare i racingserien DTM men efterlyser en ny treårssatsning från Audi för att fortsätta i rallycross-VM.

Johan Kristoffersson står på startlinjen också i Svenska rallyt om en månad - då i en Skoda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.