Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Petade F1-svensken flygs in till premiären

Foto: KAMRAN JEBREILI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: STEPHEN SPILLMAN / AP TT NYHETSBYRÅN

I fjol petades Marcus Ericsson av Sauber.

Nu flygs han in till helgens premiär i formel 1. 

Svensken kommer att vara teamets reservförare på plats i Melbourne. 

Efter fem år i formel 1, de två sista i Sauber, valde teamet efter fjolåret att säga upp svensken som en av två ordinarie förare.

Sauber fick chansen att värva Kimi Räikkönen från Ferrrari och den andra platsen i teamet var vikt åt en förare från Ferraris "ungdomsakademi" och det blev Antonio Giovinazzi.

Ericsson medgav då att han var besviken.

– Ja, det är klart jag känner mig lite besviken. Men jag förstår teamet också. Kimi Räikkönen är en av de största stjärnorna i sporten någonsin. Han är världsmästare och jag förstår teamet som vill ha Kimi när han finns tillgänglig på marknaden, sa Marcus då.

Nu är han i ett annat läge.

Ericsson har två arbetsgivare

Den här säsongen kör 28-åringen från Kumla Indyracing för Arrow Schmidt Peterson Motorsports. Han imponerade i premiären då han efter ett dåligt kval och 18:e plats i startledet, körde upp sig till åttonde plats innan han var tvungen att bryta på grund av motorfel.

Nästa tävling i Indyracing är i Texas nästa helg, men innan dess blir det alltså ett gästspel på formel 1-premiären då Ericsson flygs till Melbourne som reservförare.

Ericsson har tidigare sagt följande om upplägget: 

– Jag är kvar som ambassadör och reservförare i Sauber. Indycars säsong tar slut i september, formel 1 håller på till december, jag hoppas vara med där en del andra halvan av säsongen och jag vill gärna göra en testdag, har han sagt till SportExpressen.  

Och Ericsson trivs i Melbourne, där han upplevde sitt största ögonblick som formel 1-förare.

– Bästa minnet från mina år i formel 1 var första racet för mig 2014. Det var en dröm som gick i uppfyllelse i Melbourne. Bara att vara där på startlinjen i formel 1 bland alla stjärnor. Det var en enorm upplevelse. Sedan måste jag säga Bahrain 2018. Jag kom nia och tog poäng för första gången på två år. Alltså, den känslan efter ett sånt fantastiskt race. Det är något jag bär med mig för livet, har Marcus berättat för SportExpressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.