Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oväntade hjälpen – i kampen mot corona

Mercedes Lewis Hamilton och Ferraris Charles Leclerc.Foto: HOCH ZWEI / IMAGO IMAGES / HOCHZWEI WWW.IMAGO-IMAGES.DE
En ventilator vid sidan av en docka i en sjukhussäng på Vivantes Humboldt Hospital i Berlin.Foto: CLEMENS BILAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Formel 1-säsongen är uppskjuten och kommer att starta tidigast i sommar.

Då väljer flera av teamen att utnyttja sina resurser för att bistå i arbetet mot coronaviruset.

Av de tio team som kör i formel 1 är sju baserade i Storbritannien. De har nu gått samman för att hjälpa till att tillverka den medicintekniska utrustning som behövs i kampen mot coronaviruset, covid-19.

Det handlar bland annat om respiratorer, som det i dagsläget råder brist på i landet men som är avgörande i behandlingen av patienter med mer allvarliga symptom. Enligt BBC kommer Storbritannien vara i behov av ytterligare 20 000 respiratorer inom de kommande månaderna.

Projektet har fått namnet ”Project Pitlane” och inkluderar Haas, McLaren, Mercedes, Racing Point, Red Bull, Renault och Williams.

”Projektet är uppdelat i tre olika områden. De varierat från att fokusera på demontering av den medicintekniska utrustningen som redan finns, att hjälpa till i produktionen av respiratorer som en del av VentilatorChallengeUK samt att ta fram och tillverka helt ny utrustning som sedan ska kunna användas”, skriver formel 1 i ett uttalande.

Formel 1-premiären uppskjuten

De fortsätter:

”F1 har en unik kompetens och kan snabbt bidra i tekniska utmaningar, vilket gör att de kan addera värde och kunskap till den kamp som redan påbörjats av maskinindustrin.”

Även Ferrari, som är baserade i hårt drabbade Italien, har erbjudit sin hjälp i kampen mot viruset, uppger ESPN. Både genom att hjälpa till i tillverkningen av respiratorer samt genom att donera 10 miljoner euro.

Årets formel 1-säsong skulle ha inletts den 15 mars med Australiens Grand Prix. Loppet blev dock inställs i sista stund och säsongen är nu uppskjuten, med preliminär start den 14 juni med Kanadas GP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.