Otäcka bilderna: ”Hade kunnat sluta riktigt illa”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Marcus Ericsson
Foto: V Sport Motor
Will Power
Foto: V Sport Motor
Colton Herta och Rinus Veekay.
Foto: V Sport Motor
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Till årets Indycar-säsong infördes ”aeroscreen”, en hög vindruta som fungerar som ett skydd runt cockpit, på alla bilar.

I nattens lopp var flera förare inbladade i situationer där aeroscreenen kan ha räddat dem från skador – däribland svenske Marcus Ericsson.

– Det hade kunnat sluta riktigt illa, säger Janne Blomqvist i V Sport Motor.

Simon Pagenaud startade sista av alla i nattens lopp på Iowa Speedway. Efter att starten gått klättrade han dock snabbt upp genom fältet – och kunde efter en lyckad strategi från Penske-teamets sida gå i mål som segrare.

– Jag kan inte fatta det här. Jag måste se en repris. Hur hamnade jag här? säger Pagenaud till NBC efter loppet.

Där bakom tog Scott Dixon sin fjärde pallplats för säsongen, samtidigt som Oliver Askew, som är halvsvensk med en svensk mamma, på tredjeplats tog sin första pallplats i karriären.

– Det var nog det roligaste loppet jag kört i hela mitt liv. Nu gör vi om det här imorgon, säger Askew i en video på sin Twitter.

https://twitter.com/Oliver_Askew/status/1284349146351181827

Felix Rosenqvist: ”Galet”

För svenskhoppen Felix Rosenqvist och Marcus Ericsson var det en tuffare dag på jobbet.

Det har bara gått en vecka sedan Rosenqvist tog sin första Indycar-seger. Han hade ett bra utgångsläge i nattens lopp på Iowa efter att ha kvalat som sexa, men en misslyckad strategi ledde till att svensken fick nöja sig med en 14:e plats i mål.

”Jag stannade ute i 83 varv på första stinten och försökte göra en tvåstoppare, men hade sedan riktig otur med gulflaggorna och tappade tre varv... Galet hur snabbt ens dag kan förstöras på kortovaler. Nu laddar vi om för ett nytt försök imorgon!”, skriver Rosenqvist på Instagram efter loppet.

Marcus Ericsson i otäck situation

Ericsson startade från nionde plats och lyckades hålla den positionen hela vägen till målflagg, vilket i sin tur innebär att han slutat topp tio i fyra raka lopp.

Den svenske 29-åringen var dock inblandad i en otäck situation i mitten av loppet.

Banan gulflaggades på varv 144 efter att Will Power tappat ett däck, som sedan flög över banan och var nära att träffa Powers bil. I samband med att omstarten närmade sig på varv 156 backade Rinus Veekay av bakom Simon Pagenaud, vilket i sin tur ledde till att Colton Herta körde in i bakdelen av Veekays bil och flög upp i luften.

– Här har vi ännu en anledning till att vi har aeroscreen nu, säger kommentatorn Janne Blomqvist i V Sport Motor.

Bakom Herta och Veekay låg Ericsson, vars bil träffades av delar som lossnade från kraschen framför honom.

– Men de studsar av när de träffar aeroscreenen. Otroligt bra. Det här är bara ytterligare ett bevis på att det här är ett skydd som behövs, säger Blomqvist.

Alla förare klarade sig dock undan några skador.

Nästa lopp körs på samma bana redan imorgon, med start klockan 02.45 svensk tid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.