Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Så mycket negativitet – det är som djävulen”

Foto: HOCH ZWEI / IMAGO/HOCHZWEI/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH
Foto: DPPI / DPPI/IBL DPPI AGENCE DE PRESSE
Foto: DPPI / DPPI/IBL DPPI AGENCE DE PRESSE

DOKUMENT. Lewis Hamilton säkrade nyligen sin femte världsmästartitel.

Han är en extremt talangfull förare - men också en djupt religiös man.

Formel 1-stjärnan berättar öppet om bönerna inför loppen och kvinnan som skakade om hans liv:

– Att påverka andras liv positivt. Det är något att kämpa för, det är definitivt värt att dö för. 

Förra helgen körde säsongens näst sista formel 1-race, i Sao Paulo, Brasilien.

Lewis Hamilton vann - som vanligt.

Och han hyllades av publiken i ett motorfrälst land. 

Ayrton Senna är en av Brasiliens populäraste idrottsmän genom tiderna. Han vann tre VM-titlar innan han omkom i en krasch i samband med San Marinos Grand Prix för 24 år sedan.

Han var även religiös. Precis som Lewis Hamilton. 

I en sport där dödsolyckor förekommer, och riskerna är stora, pratar flera förare öppet om sin tro. 

Inom racingsporten i USA finns präster med i samband med tävlingarna och ber böner för förarna. 

Och i samband med F1 har Lewis Hamilton flera gånger talat om Gud.  

 

”Det var från himlen sänt”

På sitt Instagram - med över åtta miljoner följare - har han tackat högre makter flera gånger. Som efter sitt suveräna kval i Singapore, då han skrev:

"Det var från himlen sänt".

Efter sommarens dramatiska race på banan i Hockenheim i Tyskland sa han:

– Mina böner blev verkligen besvarade. 

Och i en intervju med BBC nyligen berättade Hamilton att han ber till Gud varje dag.

– Jag ber inte om att vinna. Jag ber inte om framgångar och lycka. Det jag ber om - om jag nu pratar för mig själv eller om någon lyssnar - är att jag ska leva upp till min potential i dag. Jag vet att jag kan vara utmärkt, men ibland kommer saker i vägen som gör att jag inte kan vara som bäst. Jag ber om att kunna nå mitt bästa. 

https://www.instagram.com/p/Bpfl0c9Fmd1/

”För mig är det som Djävulen”

I Tysklands GP i somras slog han hemmafavoriten Sebastian Vettel i ett dramatisk race som stördes av regn. Hamilton blev utbuad av publiken - som han gav svar på tal efteråt. 

– Det var så mycket negativt i Tyskland. För mig är det som Djävulen. Jag vill låta det skina på det mörka, på det där buandet med allt sitt mörker. 

När det regnade även under racet i Singapore så kallade Hamilton upplevelsen för "biblisk", och förklarade vidare för BBC:

– Det kändes bibliskt, om du bara visste vad jag bad om i mina böner. Det var inte så att jag bad om just regn, men det var ändå som ett tecken...

Kvalet i Singapore, som han beskrev som "från himlen sänt", har han också förklarat:

– Jag säger inte att något kontrolleras uppifrån eller något sånt. Men jag söker hela tiden efter perfektion. Du kommer aldrig riktigt nära det. Men det varvet jag körde då är det närmaste jag kommit perfektion. Det var helt fantastiskt!  

 

Blev omskakad av mötet med cancersjuk kvinna

I en intervju med brittiska tidningen Independent pratade Hamilton också om sin gudstro och faran med att köra formel 1.

– Jag älskar fortfarande racing. Men jag skulle inte säga att formel 1 är värt att dö för. Men dina drömmar, din passion, din ambition och dina mål - det kan vara värt att dö för.

För Independent berättade han om ett möte som skakade om honom. Han var på en musikal i London då en okänd kvinna kom fram till honom och berättade att han förändrat hennes liv. Hon hade varit svårt sjuk i cancer och under sin strålbehandling hade hon hämtat sin kraft genom att se Lewis Hamilton köra formel 1 helg efter helg.

– Att påverka andras liv positivt. Det är något att kämpa för, det är definitivt värt att dö för. Om jag kan beröra människor så att de kommer på en ny kurs i livet - det är definitivt värt att kämpa för, sa Hamilton om tankarna parallellt med sin starka tro.   

– Vad som helst kan hända vilken dag som helst. Men jag känner mig trygg. Gud har sin hand över mig. Inget kan tas för givet. Jag vet inte om jag lever tills jag fyller 100 år eller om jag får uppleva min nästa födelsedag. Så jag tänker försäkra mig om att jag får ut allt av denna dag till nästa dag.

Hyllar sina egna hjältar

Han ber ofta i samband med frukost.

– Ibland kan det vara i några sekunder, ibland en minut. Ibland får jag säga till mitt sällskap: "ursäkta mig en sekund" och sen tar jag min tid. 

Han går i kyrkan när han får möjlighet och i intervjun med Independent pratade han även om döden:

– När min tid är ute, då vill jag föreställa mig att jag står vid pärleporten och säger: jag kanske inte gjorde allt jag ville göra, men jag gav mitt bästa och hann med det mesta. 

Han pratade också om otålighet.

– I dagens samhälle är det som om alla vill ha allt direkt. Jag vill gärna visa folk att det finns möjligheter, men det tog också mig "twenty bloody years" att ta mig dit jag är.

Sedan hyllar han två av sina främsta förebilder: Serena Williams och Muhammad Ali.

För deras lugn under press.

– Att vara lugn är viktigt. Ju lugnare du är, ju bättre blir du...