Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ogier snabbast under Svenska rally-testet

Foto: Imago Sportfotodienst

Inte helt oväntat var den regerande världsmästaren Sebastién Ogier, Volkswagen Motorsport, snabbast under torsdagförmiddagens fullfartstest i Råda strax utanför Hagfors inför starten av Rally Sweden. Men det stora samtalsämnet inför fredagen, då rallyt drar igång på allvar var vädret.

Med samma blidväder som under dagens fullfartstest är det nackdel för de som startar först och Ogier går ut först av alla i kraft av att han leder mästerskapet efter seger i VM-premiären i Monte Carlo.

– Under gårdagens rekognoseringssträckor var underlaget en dröm men på dagens ”shakedown" märktes det att det var varmare, säger Ogier.

– Jag hoppas att det fryser på över natten, då kommer publiken att få se ett riktigt spektakulärt rally i morgon.

Den norske favoriten, Mads Östberg som tillsammans med sin svenska kartläsare Jonas Andersson hade tredje snabbaste tid på förmiddagens shakedown-test, var något mer pessimistisk i sina uttalanden.

– Jag tror förhållandena i morgon blir ungefär desamma som i dag, det smälter snabbt nu. Det är lite kallare i Norge vilket kan hjälpa.

"Tillräckligt bra för vinst"

Mads Östberg har en andraplats och tre raka tredjeplatser i Swedish Rally. För att ta sin första seger i Sverige kör han i år en uppdaterad Citroën DS3.

– Vi har en ny motor, paddelväxlar och ny geometri i bakvagnen och den är ett stort steg framåt. Vi har fått de svar vi behöver från dagens shakedown och allt vi har justerat har gjort bilen snabbare. Jag känner mig bra nog för att göra mitt bästa och jag vet att mitt bästa är tillräckligt bra för att vinna.

Vill inte sätta press

Snabb var även polacken Robert Kubica i sin Ford Fiesta WRC. Han hade andra bästa tid och kan bli farlig för de övriga konkurrenterna om förhållandena gynnar de som startar lite längre bak. En förare som många nämner som en outsider med segerchans är estländaren Ott Tänak som kör en Ford Fiesta RS WRC. Tänak har i likhet med Kubica rykte om sig att vara oerhört snabb men också olycksbenägen. Själv tonar Tänak ned sina chanser.

– Jag vill inte sätta för mycket press på mig själv, säger han. Men vi har en del faktorer som talar till vår fördel. Vi har en bra setup inför rallyt, supporten från teamet är bra och jag har en bra känsla med mig från förra året då jag var snabb.

"Känslan är bra"

Heta förhandstips i WRC2-klassen är de två svenskarna, Pontus Tidemand och Fredrik Åhlin.

– Känslan är bra men det är hård konkurrens med många bra förare i klassen. Jag tror ändå att vi har det starkaste paketet den här helgen och jag ser fram emot tävlingen, säger Tidemand som hoppas att ett bra resultat ska ge honom fler tävlingar i klassen under säsongen.

Fredrik Åhlin blev trea i Rally Sweden förra året.

– Vi kommer att jobba på i vårt tempo sen får vi se hur långt det räcker, säger Åhlin. Det kommer att bli svårt men jag hoppas att vi har en positiv utveckling under rallyt. Är vi inte med i början hoppas jag att vi är det i slutet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.