Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya utmaningen efter nio raka VM-guld

Foto: Micke Fransson

Efter nio VM-guld i rad krävs en del för att hitta nya utmaningar.

Sébastien Loeb har gjort sitt val. Han lämnar rallyvärlden och satsar på banracing.

– Jag behöver något annorlunda, säger Loeb om sin nya bilsport.

Den snabbe fransmannen har dominerat rally-VM sedan 2004. Han har, otroligt nog, blivit mästare varje år sedan dess.

Men nu är det snart slut. Sébastien Loeb tar plats i en annan tävlingsform, och kör bara fyra rallyn under en sorts avskedsturné 2013.

En av de utvalda tävlingarna är Svenska rallyt. Vid en presskonferens på torsdagen fick han, förstås, frågan varför?

– Vet inte. Alla gör misstag i sitt liv, svarar Loeb med ett leende.

Med mera allvar fortsätter han:

– Jag har alltid tyckt om att köra i såna här förhållanden. Det är bara en gång om året man kör på snö och is, med mycket hög fart genom skogen. Det är en bra känsla. Jag vet att jag kan vara snabb. Jag har bara vunnit en gång, 2004, men jag har nästan alltid varit med och konkurrerat, säger Sébastien Loeb.

– För mig är detta det svåraste rallyt att vinna, kanske. Det är inte många rallyn jag kört så många gånger och bara vunnit en gång. Jag tror att detta är det enda.

Ska köra McLaren

Sébastien Loebs nya tävlingskarriär, i banracing, börjar på allvar i slutet av mars. Han ska ratta en McLaren i det internationella bilsportförbundets nya mästerskap för GT-bilar. Premiären körs, passande nog, i Frankrike. Loeb vill göra något nytt, även om nivån inte är lika hög.

TT: Hur bra kan du bli i den sortens racing?

– Det är en bra fråga. Jag hoppas att jag kan bli bra, för om jag är dålig kommer jag inte att tycka att det är roligt. Men det gör det spännande. Jag vet att jag har en del att lära. Jag har inte mycket erfarenhet, jämfört med alla de andra förarna i mästerskapet, säger Sébastien Loeb ödmjukt.

Tar färre risker?

Motivationen kommer att vara lika hög som den haft inom rallysporten, försäkrar Loeb.

Men hur är tändningen på rallyvägen nu, när ingen ny VM-titel hägrar?

– Jag tror att så länge allt går bra, och jag känner mig bra i bilen och allt, då kämpar jag. Men kanske motivationen för att ta stora risker inte kommer att vara densamma, om skulle jag behöva det.

Rallyt började på bästa sätt för Sébastien Loeb. Han vann den korta, första sträckan i en slinga på Färjestads travbana, en halv sekund före finländaren Jari-Matti Latvala och ryssen Evgenij Novikov.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.