Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya beskedet efter ikonens operation

Niki Lauda och Lewis Hamilton Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/HOCHZWEI IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/HOCHZWEI IMAGO SPORTFOTODIENST

Niki Lauda vårdas på sjukhus efter en akut lungtransplantation.

Men den positiva nyheten är att formel 1-ikonen inte längre ligger i koma och läkarteamet är hoppfulla.

– Vi är väldigt nöjda med den utveckling som skett än så länge, säger läkaren Walter Klepetko.

Tidigare i veckan kom beskedet att formel 1-ikonen Niki Lauda blivit akut sjuk. 69-åringen var på semester på Ibiza och flögs till ett sjukhus i Wien med en befarad lunginflammation.

På sjukhuset tog man beslutet att genomföra en lungtransplantation – ett ovanligt ingrepp som innebär stora risker.

Sjukhuset har tidigare meddelat att operationen var lyckad. Nu har tyska Bild talat med Laudas läkare Walter Klepetko.

– Vi är väldigt nöjda med den utveckling som skett än så länge, säger Walter Klepetko.

”Det viktigaste är att han lever”

Niki Lauda vårdas på den sjätte våningen av sjukhuset, i ett rum som vaktas av säkerhetsvakter. Walter Klepetko säger att det genomförda ingreppet kommer att få stora förändringar för legendarens fortsatta liv.

– Det viktigaste är att han fortfarande lever. Med Lauda var det en situation som uppstod väldigt plötsligt, han mådde tills alldeles nyligen fortfarande bra. En person som genomgått en lungtransplantation är en patient livet ut. Han måste ta läkemedel och gå på kontroller för resten av livet. I början är det ofta, men det liv som patienten kan leva därefter kan vara utmärkt.

Den förväntade livslängden för någon som genomgått en lungtransplantation är oviss. Enligt den österrikiska tidningen OE24 har chanserna att överleva efter en lungtransplantation dock ökat kraftigt de senaste åren, och nu lever 65 procent av alla patienter i ytterligare minst fem år. 

– Patienter som genomgått en lungtransplantation har generellt en väldigt kort förväntad livslängd. Men livskvaliteten ökar något enormt, säger Walter Klepetko.

Skadade lungorna i skräckkrasch

Niki Lauda är en av formel 1-historiens mest framgångsrika förare. Under sin karriär vann han förarmästerskapet tre gånger – tillsammans med Ferrari 1975 och 1977 och med McLaren 1984.

Lauda var nära att vinna även 1976, men råkade ut för otäck krasch vid Tysklands Grand Prix på Nürburgring. Lauda satt fast i sin brinnande Ferrari-bil och länge oklart om han skulle överleva olyckan, där han bland annat fick stora skador på lungorna till följd av den brandrök som han andades in.

Lauda kom dock mirakulöst tillbaka bara tre lopp senare, och var till slut bara en poäng bakom mästerskapsvinnaren James Hunt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!