Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norsk ledning efter en dramatisk rallyfredag

Foto: Tony Welam

Det är bäddat för en spännande lördag i Rally Sweden.

Det är norskt i ledning efter en fredag som bjöd på ordentligt med dramatik efter att tätduon, Sebastien Ogier och Jari-Matti Latvala båda tappade mycket tid på SS9.

Andreas Mikkelsen, Volkswagen, toppar resultatlistan inför lördagens sträckor, 19,1 sekunder före en annan överraskning, Hyundai-föraren Thierry Neuville.

Det har varit en bra dag för oss, säger Mikkelsen. Under förmiddagen kändes det bra men de andra drog ifrån med flera sekunder. Under eftermiddagen närmade vi oss samtidigt som de andra gjorde misstag och nu leder jag.

Rally Sweden inleddes annars som förväntat under fredagen Volkswagen, Volkswagen, Volkswagen Sebastien Ogier i ledning, före Jari-Matti Latvala och Andreas Mikkelsen. Ogier tog kommandot på de inledande två sträckorna, tappade den tredje till Latvala och avslutade före lunchuppehållet med en ny sträckseger. Ogiers ledning efter fem specialsträckor var 9,1 sekunder till Latvala. Mikkelsen låg ytterligare tiotalet sekunder bakom. Det såg med andra ord upplagt ut för en ny seger för den suveräne Ogier.

Ogier fick problem

Men efter lunch, då började det hända desto mer. Ogier fick problem med vindrutetorkarna på SS6 i Kirkenaer och Latvala kunde hämta in tid. Ogier försökte lösa problemet men glömde låsa motorhuven. På nästa sträcka for huven upp och spräckte vindrutan. Med begränsad sikt höll Ogier ändå Latvala och Mikkelsen stången fram till SS9 i Torsby trots att det snöade på en del av sträckorna.

– Det kostade sex, sju sekunder under den första sträckan men sen var det okej när det slutade snöa, säger Ogier.

Fastnade i snövall

Sedan började den verkliga dramatiken. Ogier fastnade i en snövall och tappade dryga 38 sekunder på bästa tid som sattes av Hyundai-föraren Thierry Neuville. Läge för Latvala att ta över ledningen i jakten på en fjärde seger i Rally Sweden, med andra ord. Men ödet ville annorlunda. Latvala körde av på slutet av sträckan och tappade över åtta minuter på täten. Latvalas chanser är förstås helt borta men Ogier har fortfarande chansen att jaga ifatt ledande Andreas Mikkelsen. Ogier hämtade tillbaka 1,4 sekunder redan på den avslutande superspecialsträckan på Färjestads travbana.

– Den sträckan betyder inte så mycket men vi kommer att försöka ända till slutet, det är säkert, säger en irriterad Ogier och en irriterad Ogier är en snabb Ogier, det vet konkurrenterna.

Fransman överraskande tvåa

– Alla tre av oss borde vara oroliga i morgon. Ogier kan sätta fantastiska tider, speciellt om han är lite arg, och vi lever lite farligt. Vi måste fokusera på samma sak som vi har gjort i dag, vi vet var vi har tappat tid och vi måste öka farten i morgon, säger Citroën-föraren Mads Östberg som avslutade dagen som tredje man.

Andraplatsen hålls överraskande av fransmannen Neuville som med sin starka avslutning på dagen tog sig om Östberg men skillnaden dem emellan är inte mer än tre tiondels sekund.

– Det var svårt under förmiddagen fast jag hade en bra känsla i bilen, säger Neuville.

– Under eftermiddagen svängde det och jag kunde dra nytta av min startposition längre bak. Jag gjorde några mindre misstag men det är jag garanterat inte den ende som gjorde.

"En ny situation"

Frågan är nu om Mikkelsen kommer att kunna hålla Ogier bakom sig, för få tror att den ultrasnabbe fransmannen inte ska ta sig förbi både Östberg och Neuville på lördagens inledande sträckor.

– Det är en ny situation för mig, men vi kommer att hantera det som ett nytt rally och köra så fort det går och försöker hålla oss inom snövallarna, säger Mikkelsen.

Mildvädret har inte skrämt bort åskådarna, tvärtom är intresset på topp med välfyllda arenor och parkeringar invid skogssträckorna. Jakten på Mikkelsen lär inte minska det intresset.

Elias förändring efter flytten till Vancouver

Föräldrarna om svenskens liv som superstjärna • Nya lägenheten • Umgänget i Vancouver • ”Det vill du inte höra när bandaren är på”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.