Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Niki Lauda om F1- testerna: "Galenskap"

Niki Lauda är kritisk.Foto: David Ebener - Pool / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Barcelonas F1-bana.Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/CRASH MEDIA GROUP IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/CRASH MEDIA GROUP IMAGO SPORTFOTODIENST
Marcus Ericsson.Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/CRASH MEDIA GROUP IMAGO SPORTFOTODIENST

Formel 1:s försäsongstester kommer att hållas i Barcelona.

Beslutet kritiseras av många, bland annat den tidigare trefaldiga världsmästaren Niki Lauda.

– Det vore galenskap att bara testa de nya bilarna och däcken i Europa. Vad händer om det regnar? säger han till tyska Auto Motor und Sport, enligt Thisisf1.com.

Formel 1 står inför en rad större förändringar. Nästa säsong introducerar man bland annat nya däck som är betydligt bredare än de man kör med i dag, vilket innebär att försäsongstesterna får större betydelse än normalt.

Totalt kör man två tester. Det första testet tar plats mellan 27 februari och 2 mars, och det andra fem dagar senare, mellan 7 och 10 mars. Det har under en längre tid diskuterats var man bör hålla i testerna, och nu står det klart att båda testerna kommer att köras i Barcelona - ett beslut som kritiserats av Niki Lauda, tidigare världsmästare som nu arbetar hos Mercedes.

– Det vore galenskap att bara testa de nya bilarna och däcken i Europa. Vad händer om det regnar? säger han till tyska Auto Motor und Sport, enligt Thisisf1.com.

"Skulle föredra Bahrain"

Även däckstillverkarna Pirelli ställer sig frågande till att hålla försäsongstesterna i Barcelona. I en intervju med Autosport förklarade Pirellis direktör Paul Hembrey att de temperaturer som råder i Europa under den tid som försäsongstesterna äger rum är mycket lägre än de temperaturer som kommer att råda under säsongen.

– Vi har varit konsekventa med att säga att vi vill testa på ett ställe med mer representativa temperaturer. Vi skulle föredra att testa på ett ställe som Bahrain, säger Hembrey.

Hembrey oroas dessutom av att det i dagsläget inte finns några schemalagda regntester. Det innebär att två av de sju däcksblandningar som finns eventuellt inte kommer att testas överhuvudtaget.

Enligt Grandprixtimes.com motiverar det internationella bilsportförbundet, FIA, sitt beslut med att hålla testerna i Barcelona med att säga att Pirelli fått 25 extra testdagar under den nuvarande säsongen, just för att testa nästa säsongs nya däck.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.