Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mystiken: Så lever Schumacher i dag

Corinna, Mick och Michael Schumacher.
Foto: HOCH ZWEI II, VIA WWW.IMAGO-IMAGES.D / IMAGO IMAGES/HOCH ZWEI II WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: J.L.CEREIJIDO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: AP DPA
Foto: IMAGO/HOCHZWEI / IMAGO/HOCHZWEI IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: IMAGO/HOCHZWEI / IMAGO/HOCHZWEI IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/LACI PERENYI IMAGO SPORTFOTODIENST
1 / 7

Sju år har precis passerat för den sjufaldige världsmästaren.

2557 dagar.

Michael Schumachers liv är fortfarande höljt i dunkel och de som vill veta hur han mår måste förlita sig på små, små rapporter.

– Jag hoppas att hela världen får se honom igen, säger hans vän Jean Todt.

Corinna Schumacher, 51, går upp på scenen. 

Hon har knappt pratat på en scen eller i en tidning sedan den där ödesdigra dagen, den 29 december 2013. På FIA:s (det internationella bilsportsförbundet) gala tar hon nu emot ett hederspris som går till hennes man Michael Schumacher

– Michael har alltid visat stort hjärta för människor i nöd, säger Corinna Schumacher i sitt tacktal innan hennes man också hyllas av FIA-presidenten Jean Todt.

Samtidigt finns den stora frågan ständigt kvar på hela formel 1-världens läppar.

Hur mår han som får hederspriset?

”Ska ske utanför offentligheten”

Den 30:e december är det exakt sju år och en dag sedan dagen som förändrade Michael Schumachers liv.

Schumacher var på skidsemester med sin familj i Méribel och slog i huvudet när han åkte offpist. Han försattes i konstgjord koma och det dröjde ett halvår – till den 16 juni 2014 – innan rapporterna kom att han hade vaknat.

– I framtiden ber vi er om att ha förståelse för att hans rehabilitering ska ske utanför offentligheten, meddelade hans agent Sabine Kehm

Att rehabiliteringen skett utanför offentligheten sedan juni 2014 är knappast en underdrift och rapporterna om hans hälsotillstånd har varit få. Detta trots att journalen såg ut att bli offentlig när en man med pseudonymen ”Kagemusha” stal dokumenten och försökte sälja dem för en halv miljon kronor.

Mannen greps och hängde sig därefter i sin cell i Zürich och sedan dess har Schumachers tillstånd varit höljt i dunkel. Världen har fått förlita sig på knapphändiga rapporter från vänner till familjen om vad som händer i familjens stora hus i Genève – där han har sagts få behandling av ett 15 personer stort läkarteam.

Flera personer har kritiserat beslutet att hålla Schumachers hälsotillstånd hemligt. Hans tidigare Mercedes-chef Nick Fry var inte glad när han gav ut en bok hösten 2019.

”Det är miljoner människor som bryr sig om honom på riktigt. Jag tycker att oavsett om det är goda eller dåliga nyheter är det viktigt att berätta”, skrev britten i boken.

Sonen gör succé

Senare samma höst var hans tidigare manager Willi Weber inne på samma spår.

– Jag skulle vilja veta hur han mår, skaka hans hand eller stryka honom över ansiktet. Men tyvärr avvisas jag av Corinna, sa Weber.

Samtidigt finns också de som får hälsa på Michael Schumacher och Ferraris förre testförare Luca Badoer är en av dem.

– Jag träffar honom regelbundet. Men familjen vill hålla allt sånt privat och jag respekterar deras önskan. De gör det för det Michaels bästa, sa Badoer 2018.

Den allra flitigaste besökaren är Jean Todt, vän till familjen Schumacher och president för FIA. Han har berättat att han inte längre kan kommunicera på samma sätt som tidigare med Schumacher men också gett små hintar om förbättrad hälsa i flera intervjuer.

– Jag träffade Michael förra veckan. Han kämpar på. Jag hoppas att hela världen får se honom igen. Det är vad han och hans familj har som målsättning, sa Todt i somras.

Om världen inte får se Michael Schumacher igen kommer den åtminstone få se Mick Schumacher, sonen som gjort succé i formel 2 och tävlar för Haas i formel 1 nästa år.

– Jag är mycket glad. För det är en familj som jag älskar, han är ett barn som jag såg växa upp. Jag har en speciell tillgivenhet till honom. Så länge det går bra för honom är jag glad, säger Jean Todt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.