Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mysteriet: Därför har stjärnan försvunnit

Foto: HOCH ZWEI VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/HOCHZWEI WWW.IMAGO-IMAGES.DE

I måndags drog FIA i gång utredningen av den kontroversiella säsongsavslutningen i formel 1.

Nu uppger BBC att resultatet av utredningen blir avgörande för Lewis Hamiltons framtid i sporten – samt att Mercedes krävt att både Michael Masi och Nikolas Tombazis sparkas.

”P2 i första startled imorgon, det är inte så illa eftersom jag föredrar en kamp. Vi ser starka ut och känner oss fokuserade – vi måste gräva djupare än någonsin tidigare. Nu kör vi!”

Texten är från Lewis Hamiltons senaste inlägg på Instagram, uppladdat den elfte december. Över en månad har gått sedan dess utan något livstecken från den sjufaldiga världsmästaren. De som känner till Hamilton vet att detta är något som inte hör till det vanliga. 

F1-stjärnan har under många år varit aktiv på sociala medier, till en sådan grad att han till och med kritiserats för det. Det skedde bland annat inför Japans Grand Prix 2016 då Hamilton använde Snapchat samtidigt som presskonferensen inför helgen pågick.

– Jag kommer aldrig att ändra på mig själv där... och det är därför jag har fler följare än någon annan av förarna i formel 1, sa han då.

Det är dock inte bara på sociala medier som Hamilton försvunnit. Bara några dagar efter säsongsavslutningen valde Hamilton att bojkotta prisceremonin på FIA-galan – trots att han enligt reglerna är skyldig att delta.

De enda tillfällena som Hamilton synts till offentligt sedan den 12 december är tre dagar senare då han blev adlad av kronprins Charles samt den 18 december i samband med Mercedes firande av konstruktörstiteln hemma vid fabriken i England.

Lewis Hamiltons ilska efter F1-finalen

Bakgrunden till detta är den kontroversiella säsongsavslutningen i Abu Dhabi.

Hamilton låg inför helgen i delad VM-ledning med Max Verstappen. Den unge nederländaren startade i pole position men förlorade direkt ledningen till Hamilton. Han kunde sedan dra ifrån och såg ut att gå mot en enkel seger.

Då kraschade Nicholas Latifi – och säkerhetsbil kallades ut. Tävlingsledare Michael Masi tog beslutet att låta bilarna mellan Hamilton och Verstappen ”avvarva” sig själva, vilket ledde till att Verstappen med nya mjuka däck med lätthet kunde ta sig förbi Hamilton på säsongens allra sista varv.

Max Verstappen firar VM-titeln.
Foto: Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN

Besluten från tävlingsledningen väckte stor ilska i Mercedeslägret.

Hamilton tog det hela så pass hårt att det inte är säkert att han återvänder till sporten nästa säsong. Det menar Mercedes teamchef Toto Wolff.

– Jag hoppas verkligen att Lewis fortsätter med racingen, för han är den bäste genom alla tider. Vi kommer jobba på att komma över det här under de närmsta veckorna och månaderna, och jag tror att som en racerförare så kommer hans hjärta känna att han behöver fortsätta, har han tidigare sagt. 

Kravet: Sparka Michael Masi

Enligt uppgifter till BBC så kommer FIA:s pågående utredning av F1-finalen att bli avgörande för Hamiltons beslut. Utredningen inleddes i måndags och beräknas vara klar senast den tredje februari, 20 dagar innan försäsongstesterna drar i gång.

Michael Masi.
Foto: ELEANOR HOAD/SHUTTERSTOCK / ELEANOR HOAD/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

BBC uppger dessutom att Mercedes ställt ett krav på FIA. Teamet överklagade till en början FIA:s beslut att låta resultatet från finalen stå fast – men drog sedan tillbaka sin överklagan. Det ska ha skett i utbyte mot att både Michael Masi och Nikolas Tombazis lämnar sina poster hos FIA.

Mercedes själva säger dock att en sådan deal aldrig har gjorts, utan att de tog tillbaka sin överklagar efter att de blivit försäkrade om att saken skulle bli grundligt och seriöst utredd.

Mohammed Ben Sulayem blev vald till ny FIA-president fem dagar efter den dramatiska F1-avslutningen. Han säger att han varit i kontakt med Hamilton.

– Jag tror inte att han är 100 procent redo att prata än. Och vi klandrar honom inte. Jag förstår honom, säger han enligt BBC.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.