Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mikkelsen redo att utmana om segern

NEDRÄKNING. SportExpressen träffade Andreas Mikkelsen när han teskörde sin VW Polo i Dalarna inför Svenska Rallyt.Foto: Massimo Bettiol

LIMA. Förra året ledde han sensationellt Svenska rallyt.

Nu är norska supertalangen Andreas Mikkelsen redo att utmana om segern i sin Volkswagen Polo R WRC.

- Det känns bra! Vi har närmat oss toppen under förra året och vi har haft ett bra test inför årets tävling - jag har stora chanser att vara med och utmana om segern i år, säger den 25-årige Oslo-bon.

Så bra är stjärnorna i Svenska rallyt

Jari-Matti Latvala, Volkswagen

 

Latvala har ett uppdrag i år - att vinna VM-titeln. För det behöver han en seger i Svensk rallyt. Latvala är mer mogen än tidigare och har lyckats forma sin bil runt sin egen körning, istället för att anpassa sig till stallkamraten Ogiers teknik. Tryggheten och snabbheten blir svårslagen.

 

Mads Östberg, Citroën

Med en fräsch motor och bra fart i bilen kommer Östberg med svenske kartläsaren Jonas Andersson till Karlstad med bästa möjliga självförtroende. Pallen finns inom räckhåll och i genrepet i Sverige var Östberg blixtrande snabb.

 

Sébastien Ogier, Volkswagen

VM-seriens bäste förare sett till alla underlag. Men Sverige är speciellt och i ett snabbt rally på is kan Ogier göra misstag. Men fransmannen behöver inte chansa för det kommer fler tävlingar och på underlag där han är klart bättre än konkurrenterna.

 

Andreas Mikkelsen, Volkswagen

Trea i Monte Carlo och när Mikkelsen nu säger att han lugnat sig en aning kan det betyda säkrare VM-poäng. Men ska norrmannen få publiken att jubla krävs lite av hans gamla jag - en full satsning för att vara snabbast. Det är eller brista. Mikkelsen har ett bra test i ryggen när han startar Svenska rallyt och VW-bilen är snabbast av alla.

 

Ott Tänak, Ford

Estländaren är snabb i Sverige och kan stöka om på vissa sträckor, kanske till och med vara topp-tre efter tredje dagen. Men blir det tätt i toppen räcker inte farten till. Tänak körde bra i Monte Carlo men han behöver komma till ett toppstall för att kunna utmana om VM-segrar på allvar. Någon detalj knäcker honom till slut.

 

Kris Meeke, Citroën

Ingen britt har någonsin vunnit Svenska rallyt och det blir inte i år heller. Meeke är snabb på grus men på snö och is saknar han farten och jämnheten för att slå de allra bästa. Kan nå en tredjeplats som bäst.

 

Thierry Neuville, Hyundai

Hyundais etta tar hela tiden kliv upp mot VM-toppen. Förra året nollade han i Svenska och nu vill han ta poäng. Topp-sex finns inom rimliga gränser.

 

Elfyn Evans, Ford

Med Hirvonen borta är Ford klart svagare än tidigare år. Evans får slita för att ens bli bästa Ford-förare. Talangfull men inte tillräckligt snabb på snö och is - än.

 

Robert Kubica, Ford

Jag varnade för ex-F1-föraren inför förra årets tävling men då liksom hela 2014 gjorde Kubica för många misstag. Inget tyder på motsatsen i år.

 

Så sänder GT.se

I morgon, 15.25 Rally Sweden Historic Live

I morgon, 20.25 RallyX On Ice Live

Lördag, 11.55 Rally Sweden Historic Live

Mitt i skogen, ett par mil utanför Lima i Dalarna, träffar GT-sporten Andreas Mikkelsen och hans kartläsare Ola Fløene veckan före Svenska rallyt. Volkswagen Motorsport har sitt testteam på plats och utanför garagetältet står en trave dubbdäck.

- I år kommer det att vara mer snö och slitaget kommer inte att bli lika stort som i fjol. Jag tror inte att däcken blir några problem i år, säger Mikkelsen.

Andreas Mikkelsen, som slutade trea i VM förra året, har inlett årets säsong bättre än någonsin tidigare. I Monte Carlo körde han till sig en pallplats bakom teamkamraterna Sébastien Ogier och Jari-Matti Latvala.

"Vi lärde oss mycket"

- Vi lärde oss mycket förra året, säger Andreas. Monte Carlo är en svår tävling där vi saknar erfarenhet. Målsättningen var att köra smart och komma i mål utan att göra några misstag. Det blev en tredjeplats och det var mer än förväntat.

Och Ola Fløene menar att det är en mer mogen förare som står på startlinjen i årets Rally Sweden.

- Tidigare gasade Andreas först och tänkte sedan, nu är det tvärtom. Han har mognat och då har resultaten också kommit. Snabbheten har han men det gäller att undvika misstagen.

Även om Andreas inte kommer att göra någon toksatsning för att ta den där första segern tillägger han att Svenska rallyt är en av de tävlingar där han känner att han har erfarenhet nog för att attackera.

- Jag kan etapperna bra, och jag är uppväxt på snö och is. Där vi känner att vi har erfarenhet för att satsa på seger, där kommer vi att göra det. Men det viktigaste är mästerskapet, blir det en seger på vägen är det fantastiskt men jag vill inte stressa fram den, säger han.

"Kämpekul!"

Mikkelsen och Ola Fløene är på väg att slå sig in i VM-toppen på allvar. De hör till favoriterna inför Svenska rallyt i år och har en fördel till på sin sida - det är ju hemmatävling för det norska paret.

- Med norsksvenska fans, släkt och vänner på plats så är den här tävlingen speciell för oss, säger Andreas.

- Det ska bli kämpekul!

 

Joakim Tärnström

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.