Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Michael Schumacher har vaknat ur koman

Formel 1-legendaren har legat i koma sedan mellandagarna 2013, då han kraschade otäckt när han åkte skidor i Alperna.
Foto: Rainer W. Schlegelmilch
Michael Schumacher är en av bilsportens största.
Foto: Frank Augstein

I över fem månader låg han där.

Men nu bekräftar agenten Sabine Kehm, enligt AP och tyska Bild, att Michael Schumacher inte längre befinner sig i koma.

"Han är inte i koma längre", säger Sabine Kehm i ett uttalande.

Michael Schumachers olycka

Den 29 december 2013 föll Michael Schumacher i franska Grenoble när han åkte skidor utanför pisten. Han slog huvudet i en sten – och tvingades med helikopter till sjukhus


Schumacher opererades två gånger, men försattes sedan i koma och har sedan dess kämpat för sitt liv.


Efter olyckan har rapporterna varierat. Uppgifterna har skiftat mellan allt från att han nästan vaknat till att han närmar sig döden. Hans managerteam har dementerat de flesta uppgifter, och var väldigt sparsamma med att själva berätta vad som hände.


För några månader sedan kom beskedet om att man långsamt skulle väcka Schumacher. Och på måndagen, 16 juni, vaknade han. Han flyttades efter uppvaknandet til en rehabiliteringsklinik, där han kommer fortsätta sin långa uppvakningsprocess.

För några dagar sedan kom beskedet att Michael Schumacher flyttats från sjukhuset i Grenoble.

Nu verkar det som att det hade en viktigare innebörd än man då trott.

I ett officiellt uttalande från agenten Sabine Kehm bekräftar man nu att Schumacher lämnat sjukhuset – och att han vaknat.

Tyska Bild skriver att han har flyttats till en rehabiliteringsklinik, vilket tidigare har rapporterats om.

Hit flyttas han

Enligt Focus, som hänvisar till schweiziska nyhetsbyrån SDA, ska Schumacher ha flyttats till universitetssjukhuset i Lausanne. Sjukhusets talesperson, Darcy Christen, har till SDA bekräftat flytten.

– Hans familj är på plats med honom. De är i en separat del av sjukhuset där deras integritet är bäst skyddad, och där han får den bästa möjliga vården. Vi ber samtliga att respektera patientens integritet, säger Christen.

Sabine Kehm säger också att Schumacher nu kan höra röster och reagera på beröring. Bild skriver också att man har uppgifter på att Schumacher ska ha öppnat ögonen under uppvaknandet, och att han har kommunicerat med sin fru (Corinna) och sina barn.

Tidigare uppgifter

Tidigare har Kehm berättat att Schumacher visat tecken på medvetande – men då sa hon att man kan visa tecken på medvetande utan att vara vaken.

Så här säger Sabine Kehm i uttalandet:

"Michael har lämnat sjukhuset i Grenoble för att fortsätta sin långa fas av rehabilitering. Han är inte i koma längre", säger hon enligt Bild.

"Hans familj skulle vilja tacka alla läkare, sjuksköterskor och sjukgymnaster i Grenoble, och de som först dök upp på olycksplatsen, alla har gjort ett fantastiskt jobb de här första månaderna. Familjen vill också tacka alla som har skickat välönskningar till Michael. Ni har verkligen hjälpt honom."

"I framtiden ber vi er om att ha förståelse för att hans rehabilitering ska ske utanför offentligheten".

När tyska Focus avslöjade att flytten från intensivvården skulle ske, rapporterade man i samma veva att initierade källor hävdat att Schumachers chanser att bli fullständigt återställd minskat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.