Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mia, 51, lämnade Sverige – nu lever hon drömlivet

Mia Flewitt, 51, gör succé som racerförare i London.Foto: @beadyeye
Mia i sin McLaren-Foto: @beadyeye
Foto: @beadyeye
Mia Flewitt med stallkamraten Euan Hankey.

Mia Flewitt, 51, gör succé som racerförare i London. 

Svenskan lämnade hemlandet för tjugo år sedan – och ångrar det inte: 

– När jag vaknar varje morgon så är det enda jag vill göra att tävla. 

Mia Flewitt har alltid varit motorintresserad. 

Tjejen från Uddevalla började jobba för Volvo redan som 19-åring och har sedan dess, mer eller mindre, arbetat med bilar. 

För drygt tjugo år sedan lämnade hon Sverige för att jobba med TWR-Volvo (Tom Walkinshaw Racing) som ingenjör för att ta fram Renault Clio V6. Under projektets gång träffade hon även sin nuvarande man, Mike Flewitt, då vd för Autonova men nu chef för McLaren i London. 

För ett par år sedan tog de båda initiativet att testa på något ingen av de tidigare gjort: 

– Vi bestämde oss för att ta racinglicenser och så renoverade vi en 1963 Lotus Elan, så 2015 körde jag mitt första race med min man, säger 51-åringen. 

Mia skulle dock dra det hela med racing ytterligare ett steg.

”Det är som ett heltidsjobb nu”

Efter första racet fick Mia Flewitt testa på att köra med en instruktör under ett event som McLaren anordnade. Efter ett par varv så frågade han om hon inte skulle vilja tävla på riktigt i racing. 

Hon tvekade inte en sekund och gick sedan en kurs hos just McLaren, och kompetens, det saknas inte hos den brittiska biltillverkaren som levererar till såväl formel 1 som Indycar. I september 2017 gjorde hon sitt första race och slutade på en fjärdeplats. 

Året därpå gick hon in i mästerskapet Pure McLaren GT Series. 

– Jag vann väldigt mycket. Jag tror att jag var på podiet i varje race hela säsongen och vann tillslut det mästerskapet. 

Hon vann McLaren-serien även 2019 och ställde även upp i tre tävlingar i British GT, en serie som hon avser att satsa mer i den här säsongen. 

Och det har börjat bra, förra helgen blev det två segrar i GT4-klassen för Pro-am (professionella och amatörer). 

– Det är som ett heltidsjobb nu. Jag tränar med min personliga tränare sex dagar i veckan om jag inte tävlar eller testar något. Det tar upp hela livet, jag är lite så. När jag vaknar varje morgon så är det enda jag vill göra att tävla. 

”Ser mig knappt längre”

Vid helgens seger var hon ensam kvinna bland drygt 120 registrerade deltagare, hon sticker ut, men hoppas hon kan bana väg för andra att testa på racing. 

– Det är inte alltid att jag är ensam tjej, men det är en del som har försvunnit i och med det här viruset. Jag ser det som att bilen vet inte om du är man eller kvinna eller vem du är, är du snabbast för dagen så vinner du, säger Mia Flewitt och fortsätter: 

– De flesta är proffs. Det gör att man får försöka hänga på så att man lär sig mer. Det är många som pushar mig. De tycker att det är kul att jag är kvinna. De flesta jag tävlar emot är 18-20 åriga killar. 

Hon och hennes man Mike bor i ett hus väster om Oxford och även om de är i samma bransch så blir det nu mindre tid tillsammans. 

– Tanken var att det skulle vara vår hobby men nu ser han mig knappt längre, säger hon och skrattar. 

Relationen med Kenny Bräck 

För att kunna satsa på British GT har Mia Flewitt behövt starka sponsorer.

– Jag har haft väldigt tur och nu är jag sponsrad av SKY tv. Jag gör allt själv, mina sponsorer är det jag som har fixat, jag har ingen manager eller agent. Det är kul också, då kan jag ha direktkontakt med dem. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad måste jag säga. 

På event med McLaren har hon lärt känna en hel del kändisar i vimlet, och hon kan titt som tätt få tips om hur hon ska köra av ”hemmaföraren” Bruno Senna i mobilen. En annan ”McLaren-profil” är Kenny Bräck, som bor i London sedan 2009. 

De två svenskarna har ofta kontakt.

– Vi skojar ofta med varandra när vi inte hittar ord på svenska, nu när vi båda har bott i England så länge. Kenny har varit ett stort stöd för mig här. 

– Det är lite den här världen jag lever i, det är ju det och det är normalt för mig, det är kul, avslutar hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.