Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mercedeschefen: Hamilton och Bottas måste kämpa

Foto: MARCO SERENA/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / MARCO SERENA/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: HASAN BRATIC/SIPA/SHUTTERSTOCK / HASAN BRATIC/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Mercedes vd Ola Källenius vill se att Lewis Hamilton kämpar sig fram till en ny VM-titel.

Efter år av dominans måste Mercedes plötsligt jaga i formel 1.

SportExpressen fick en exklusiv pratstund med Mercedes högste chef Ola Källenius som satte press på sina stjärnförare:

– Vi har en väldigt intressant kamp om titeln och Hamilton och Bottas måste kämpa. Sen får vi se hur nästa år ser ut.

Lewis Hamilton skrev nyligen ett nytt flerårskontrakt med Mercedes F1-stall i vintras. Kontraktet är värt närmare en halv miljard kronor för säsongerna 2022 och 2023. Allt såg då ljust ut för Hamilton och Mercedes som såg ut att vara på väg mot ytterligare en VM-titel. 

Mercedes har vunnit titeln samtliga år sedan dagens motorteknik infördes 2014. Hamilton har för egen del vunnit sex titlar med Mercedes att lägga till titeln med McLaren 2008. 

Men efter att Hamilton skrev på kontraktet har Mercedes tappat initiativet i F1. Red Bull och Max Verstappen har kört om och nu tvingas Hamilton jaga den där VM-titeln som såg ut att vara given.

Mercedes vd Ola Källenius – som var motorchef på den tiden Mika Häkkinen vann dubbla VM-guld för McLaren med Mercedesmotorer – är i dag vd för hela Mercedeskoncernen. 

Viktig sport för Mercedes

Källenius bekräftar att F1-sporten är viktig för Mercedes, både som marknadsplats och för att utveckla ny teknik.

– Formel 1 finns i vårt dna och företaget skapades en gång i tiden för att grundaren ville tävla. Vi kommer att vara kvar i F1, det finns inget annat.

Mercedes tävlar också i elbilsserien Formel E men när han kommenterade den serien lät han inte lika övertygad.

– Det är en start-up och något helt annat än formel 1. Där får vi se vad som händer.

Lewis Hamilton, 36, lär vara försteförare i Mercedes även 2022 och 2023. Men finländaren Valtteri Bottas ryktas vara på väg bort. Britterna George Russell och Lando Norris har imponerat stort de senaste säsongerna och ryktas vara på väg att ta Bottas plats bakom Hamilton.

Ola Källenius ville inte varken bekräfta eller dementera några rykten om förare inför nästa säsong.

– Det är för tidigt att spekulera om det, vi får se.

Nya motorer och nytt bränsle

Nästa år ska F1-bilarna byggas om i grunden och stallen arbetar i dag också under ett kostnadstak. Ola Källenius tycker att arbetet med nästa års bil ser ut att gå bra.

– Men det är ett helt nytt regelverk och när vi kommer till de första testerna så vet ingen var den andre står. Alla har fått börja om från noll. Men jag tycker att det ser bra ut för vår del.

2025 sker ytterligare en stor förändring i F1. Då ska tillverkarna införa helt nya motorer. Så dags vill Ola Källenius att sporten börjar använda någon form av miljöbränsle.

– Formel 1 ska ligga längst fram i utvecklingen och för att sänka klimatavtrycket och koldioxidutsläppen måste vi arbeta med nya bilar som inte släpper ut något men också med de bilar som redan finns på vägarna. Där kan formel 1 spela en viktig roll för att införa nya bränslen.

Och det kan vara på gång redan till 2025?

– Ja, det är det vi arbetar med, det ska införas då.

Nästa F1-deltävling körs på Silverstone på söndag. Ett bra tillfälle för hemmaföraren Lewis Hamilton att knapra in på ledande Max Verstappens försprång i den sammanlagda VM-tabellen. Verstappen leder just nu med 182 poäng mot Hamiltons 150. Red Bulls Sergio Perez är trea, precis före årets stora överraskning Lando Norris.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.