Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Måste lyssna – kan inte ignorera frågan”

Supportrar till Indianerna i SM-finalen mot Vetlanda 2015.Foto: DANIEL MALMBERG/ALL OVER PRESS / DANIEL MALMBERG/ALL OVER PRESS/A ALL OVER PRESS
Antonio Lindbäck körde för Indianerna 2016.

Klubbarnas namn har diskuterats flitigt senaste tiden. 

Washington Redskins har bytt – och Frölunda funderar på att gå i samma spår. 

För speedwayklubben Indianerna i Kumla är ett namnbyte i nuläget inte aktuellt. 

– Vi i styrelsen måste lyssna och hantera frågan, säger Markus Engman, ordförande i Indianerna. 

Diskussionen kring klubbarnas namn har blossats upp och nått även Sverige. NFL-laget Washington Redskins valde för en vecka sedan att ta bort ordet Redskins ur sitt lagnamn då det uppfattas som nedsättande för USA:s ursprungsbefolkning. 

SHL-klubben Frölunda Indians blev även dem inblandade och många har ställt frågan om ett namnbyte skulle vara aktuellt för storklubben. Därefter meddelade man att en utredning har startat och att ett beslut om klubbmärket och eventuellt ett nytt namn kommer i augusti. 

– Jag vill ha helhetsbilden. Varför och hur de tänker, hur omvärlden ser på det, om det är ett stort problem och om många störs av det. Då får vi se vad det leder till. Men jag utgår från här och nu – och min ståndpunkt är positivt laddad. Indianen har stått för nåt positivt. Men utredningen kanske kommer fram till nåt annat – och då får jag omvärdera det. På sätt och vis är det tråkigt att lämna indianen, sade Frölundas lagkapten Joel Lundqvist i en tidigare intervju med GP.  

”Det finns ingenting illa menat med det”

Markus Engman, ordförande för speedwayklubben Indianerna i Kumla säger att de följer debatten noggrant och att de ska göra en analys utifrån situationen. 

– Den spontana uppfattningen är att det inte är aktuellt med ett namnbyte. Vi har ett starkt varumärke. Det har pratats om loggan och att den är en slags karikatyr men det tycker jag inte att den är. Det finns ingenting illa menat med det och det är synd att vissa uppfattar det på det sättet, säger Engman.  

Är diskussionen överdriven tycker du? 

– Jag skulle inte säga det. Det går inte att bara vifta bort den. Om det finns några som tycker att namnet är ett problem så måste vi lyssna på dem och hantera frågan. Vi i styrelsen kan inte bara ignorera frågan, säger Markus Engman. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.