Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Måste få in pengar – blir en total katastrof annars”

Claire Williams.Foto: Hoch Zwei / Represented by ZUMA Press, Inc.
Janne Blomqvist.Foto: BILDBYRÅN
Foto: HASAN BRATIC/DEFODI.EU / IMAGO IMAGES / DEFODI WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Formel 1 befinner sig i en djup kris.

Nu pågår febril planering att få till ett mästerskap över huvud taget – för att tappa så lite inkomst som möjligt.

– Formel 1 skulle utan vidare kunna tappa två team inför 2021, det tror jag absolut, säger Janne Blomqvist.

De ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen slår hårt mot hela sportvärlden, däribland formel 1.

Premiärloppet i mitten av mars ställdes in i sista stund och det är i nuläget högst oklart när årets första Grand Prix kommer gå att köra. 

En av personerna som tydligast märkt av sportens frånvaro är Viasats formel 1-kommentator Janne Blomqvist. Han medverkar just nu i Viasats program ”F1-depån Live” som sänds en gång i veckan och ägnar sig i övrigt åt sin podcast samt sin nystartade youtube-kanal.

Han berättar även att han följer den stora motorsporttrenden just nu och håller på att bygga ihop en egen racesimulator.

– Det är lite tradigt att gå hemma och dra, men samtidigt får man passa på att njuta, för det har inte varit så mycket av den varan de senaste åren. Men det är klart, det är jobbigt. Jag har ingen inkomst, det är det som är det stora problemet. Så man får ju anpassa sig. Men alla får dra sitt strå till stacken, det går inte att gå runt och kräva att man ska få hjälp av allt och alla, säger han.

Janne Blomqvist: Start tidigast i augusti

Janne Blomqvist var på plats för att bevaka premiären i Australien men berättar att de redan på onsdagen hörde rykten om att en i McLarens personal testat positivt för covid-19.

– På torsdagskvällen fick vi reda på att de drar sig ur och då började vi fatta att det blir ju ingenting. Jag tror inte det var någon diskussion egentligen, det var bara kommunikationen utåt som blev lite trög eftersom det är så många intressenter inblandade, säger han.

Folk stod ju till och med och köade utanför banan.

– Visst, och det var inte bra. Inte i det här läget när man inte ska packa ihop folk som sillar. Det blev tokigt, men man kan inte hålla på och bråka om det. Det var ingen lätt situation för någon av de inblandade så det var ingen skandal, men olyckligt.

Blomqvist tror att det första loppet kommer att kunna köras tidigast i augusti. Han menar att det, trots allt, kan komma att köras så mycket som 15 lopp – om man lyckas utnyttja månaden som var till för det ursprungliga sommaruppehållet på rätt sätt.

– Det är klart det kommer bli stressigt men de måste köra race för att få in några pengar, det bara är så. Det blir total katastrof annars. Och därför är nog både teamen och F1 rätt angelägna att komma igång för att få fart på kassaflödet.

Planen: Så ska de rädda formel 1

Flera beslut har redan tagits för att hjälpa teamen med deras ekonomi. Ett av dessa är att flytta det planerade reglementet för 2021 ett år framåt.

Teamen dock att det ska flyttas fram ytterligare ett år till 2023, berättar Red Bulls teamchef Christian Horner för BBC.

– Ett helt nytt reglemente kostar mycket pengar för teamen och de pengar teamen kommer få 2021 är baserade på vad som händer 2020. Så det låter oerhört logiskt att vidta den åtgärden i det läge som har uppstått, säger Janne Blomqvist.

Enligt McLarens vd Zak Brown är teamen dessutom överens om att sänka budgettaket för 2021 från 175 till 150 miljoner dollar. Samtidigt pågår diskussioner om att sänka det ännu mer, ner till 100 miljoner dollar.

– Mitteamen ville göra det redan från början och nu får de en gyllene chans. Jag tror att det är helt nödvändigt, ner med det till 100 miljoner. Är ett Mercedes värt med än fyra mittenteam? Det måste man fråga sig när man tar den diskussionen, säger Blomqvist.

”Då är sporten riktigt illa ute”

Och det är just det som är den stora frågan nu. Säg att formel 1 löser en säsong i år. Vad kommer sedan att hända med de team som redan låg illa till ekonomiskt redan innan coronakrisen började?

Janne Blomqvist menar att de flesta F1-teamen idag har så pass starka ägare att de har en tillräckligt stor buffert för att klara sig igenom en sådan här situation. Han lyfter särskilt upp Williams som ett team i farozonen.

– Jag tror de reder ut det, precis som du och jag gör eller vem som helst som sitter illa till i det här läget. Men sen vet man ju inte vad det får för långtgående konsekvenser. Williams har varit på fallrepet i flera år. Och formel 1 skulle utan vidare kunna tappa två team inför 2021, det tror jag absolut.

Vad skulle det betyda för sporten om två team försvann?

– Hade någon frågat förra året hade jag tyckt det varit skit. Men nu har man fått börja omvärdera sakers värde. Bara 8 team är inte hela världen. Är det 4 team som försvinner, då är sporten riktigt illa ute. Men det kommer de aldrig låta hända. Formel 1 har ju också ett ansvar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.