Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mardrömspremiär för Ericsson: "Small till"

Marcus Ericsson tvingades bryta efter en krasch.Foto: Andy Brownbill / AP TT NYHETSBYRÅN
Marcus Ericsson.Foto: Frederic Le Floc H / FREDERIC LE FLOC H / DPPI/IBL DPPI AGENCE DE PRESS

Det blev en mardrömslik morgon för Marcus Ericsson i säsongens första formel 1-lopp.

Svensken hamnade i en incident med danske Kevin Magnussen redan i den tredje kurvan, och tvingades senare bryta loppet på grund av hydralikproblem.

– Det small bara till. Jag vet inte hur det såg ut från tv:n men det kändes inte som att det fanns så mycket att göra från min sida, säger Marcus Ericsson till Viasat.

En hel del har förändrats inom formel 1 sedan fjolårets säsongsavslutning i Abu Dhabi. Den regerande världsmästaren Nico Rosberg valde att lägga racinghjälmen på hyllan mindre än en vecka efter att han kammat hem titeln, och i januari fick sporten helt nya ägare.

Dessutom har man till årets säsong introducerat ett helt nytt reglemente. Bilarna är numera bredare, lägre och snabbare, med en minimivikt som ökat med 26 kilo och en kurvhastighet som kan bli upp till 20 kilometer i timmen högre än fjolårssäsongens. Man har pratat om årets bilar som de potentiellt snabbaste bilarna i sportens historia, och förarna har legat i hårdträning under vintern för att klara av de ökade påfrestningarna som den nya säsongen kommer att bjuda på.

Succéinledning för Ferrari

Säsongsinledningen i Australien innehöll dock en hel del bekanta ansikten. Under gårdagens kval var det, liksom så många gånger tidigare, den trefaldiga världsmästaren Lewis Hamilton som fick till det snabbaste varvet. Där bakom följde en tät fajt mellan den nya Mercedes-föraren Valtteri Bottas och de båda Ferrari-förarna, där Ferraris Sebastian Vettel var den som – med tre hundradelars marginal – lyckades knipa platsen bredvid Hamilton i första startled.

I dagens lopp var det Hamilton som fick till den bästa starten. Han kunde enkelt ta ledningen framför Vettel, men förlorade den halvvägs in i loppet då han fastnade bakom Red bulls Max Verstappen efter det första depåstoppet. Missen från Mercedes innebar att Sebastian Vettel fick en lucka, och tysken vann sedan årets första lopp med god marginal ned till Hamilton som fick nöja sig med en andra plats. Finske Valtteri Bottas slutade trea.

– Det var ganska galet, på ett positivt sätt, med det stöd vi hade här i dag, säger Vettel efter loppet.

Hamilton var besviken över hur loppet utvecklade sig, men var trots det positiv över dagens resultat.

– Jag hamnade bakom Red bull-bilen men det är sådant som händer ibland. Överlag var det ett bra lopp för oss med bra poäng för teamet, säger han.

Ericsson bröt

För Marcus Ericsson blev det en katastrofal inledning på säsongen, och svensken gick ihop med danske Kevin Magnussen redan i den tredje kurvan.

– Jag tyckte att jag låg bra till genom kurvan men sedan small det bara till. Jag vet inte hur det såg ut från tv:n men det kändes inte som att det fanns så mycket att göra från min sida, säger Marcus Ericsson till Viasat.

Ericsson kunde trots kontakten fortsätta köra loppet. Incidenten från det första varvet orsakade dock stora skador på bilen, och halvvägs genom loppet tvingades Ericsson till slut bryta på grund av hydralikproblem.

– Det var så klart tråkigt i dag, men jag får försöka ta med mig fredagen och lördagen. Då kändes det riktigt bra, säger Ericsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.