Foto: DPPI / DPPI/IBL DPPI AGENCE DE PRESSEFoto: DPPI / DPPI/IBL DPPI AGENCE DE PRESSE
 Foto: DPPI / DPPI/IBL DPPI AGENCE DE PRESSE
Foto: ERIC VARGIOLU / ERIC VARGIOLU / DPPI/IBL DPPI AGENCE DE PRESSEFoto: ERIC VARGIOLU / ERIC VARGIOLU / DPPI/IBL DPPI AGENCE DE PRESSE
 Foto: ERIC VARGIOLU / ERIC VARGIOLU / DPPI/IBL DPPI AGENCE DE PRESSE

Marcus Ericssons ilska mot ryktena

Publicerad

Svenske Marcus Ericsson får en ny chef i Sauber.

Nu bryter formel 1-stjärnan tystnaden – och slår tillbaka mot uppgifterna om att en intern schism ska ligga bakom att stallchefen Monisha Kaltenborn lämnar.

– Det är påhittat och respektlöst mot alla som jobbar i Sauber, säger Ericsson enligt Autosport.com.

Under onsdagen bekräftades uppgifterna om att Saubers stallchef Monisha Kaltenborn, första kvinnan att leda ett formel 1-team, lämnar stallet.

"Vi meddelar härmed att Monisha Kaltenborn, efter ett ömsesidigt beslut, lämnar sin position inom Sauber Group omgående, på grund av delade åsikter om företagets framtid", skrev stallet på sin hemsida.

Orsaken har uppgetts vara ett internt bråk inom stallet. Enligt BBC så kom inte Kaltenborn överens med stallets ägare – som har kopplingar till den finansgrupp som står bakom Marcus Ericsson – för att hon inte var tillräckligt tydlig med att svensken var "nummer ett" i förhållande till stallets andre förare, tysken Pascal Wehrlein.

Slår tillbaka mot uppgifterna

Uppgifterna spreds över hela världen, och Sauber var snabba med att slå tillbaka mot uppgifterna genom ett öppet brev på sin hemsida, signerat av ordföranden Pascal Picci.

"Ägarna och ledningen i Sauber tar starkt avstånd från de spekulativa och utbredda mediarapporter om att våra förare inte behandlas lika. Det här är inte bara uppenbara lögner, det strider tvärtemot stallets absoluta och långsiktiga tro på rättvisa tävlingar. 

Inför Azerbajdzjans VM-deltävling i Baku i helgen bryter även Marcus Ericsson tystnaden, och ställer sig på stallets sida.

– Det är helt påhittat. Det är respektlöst mot alla som jobbar i Sauber, säger han enligt Autosport.com. 

Ericsson: "Vill tacka henne"

– Vi är flera som jobbar här natt och dag för att göra hela teamet framgångsrikt igen, med båda bilarna och förarna. För mig och Pascal (Wehrlein) är det uppenbart att ingen har favoriserats. Vi har båda fått samma material och samma förutsättningar. Det är så det alltid har varit och så det alltid kommer att vara, fortsätter han.

Ericsson vill inte kommentera ledningens beslut att bryta med Kaltenborn, men vill passa på att tacka henne.

– Jag har inte pratat med med Monisha än. Jag känner inte till alla detaljer, men jag har mycket att tacka Monisha för. Det var hon som gav mig chansen här, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag