Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lewis Hamiltons succé trots rivalens fula drag

Foto: ERIC VARGIOLU / ERIC VARGIOLU / DPPI/IBL DPPI AGENCE DE PRESSE

Sebastian Vettel fick två chanser att minska luckan upp till Lewis Hamilton i mästerskapet. Ferrari-bilen räckte dock inte till, och Mercedes-föraren blev den som vann Rysslands GP – efter en kontroversiell teamorder.

Efter flera missar från Sebastian Vettel och Ferrari har Lewis Hamilton kunnat dra ifrån i mästerskapstabellen. Det avståndet blev ännu större efter dagens lopp i Sotji.

Valtteri Bottas är den förare som sett starkast ut under helgen. Han tog pole position i gårdagens kval och gjorde den klart bästa starten av bilarna i den främre delen av startfältet i dagens lopp.

Hamilton: ”Hur hände det där?”

Där bakom var Sebastian Vettel nära att ta sig förbi Lewis Hamiltons andraplats efter att ha tagit sig upp jämsides och tillfälligt förbi, men tvingades backa av då Mercedes-bilen var för stark.

Därefter lugnade loppet ned sig – till dess att det blev dags för förarna att göra sina depåstopp. Ferrari valde att ta in Vettel på varv 14, innan dess att Hamilton lagt på nya däck. Hamilton gick in varvet därpå, men hade trafik på sitt invarv, vilket ledde till att Vettel lyckades gå förbi.

– Hur hände det där? frågade Hamilton på teamradion.

Hamilton kom dock ut precis bakom mästerskapsrivalen och började direkt attackera. Vettel svarade med att aggressivt försvara sin position – vilket ledde till att de båda var nära att krocka in i varandra in i kurva två.

– Oj, de touchar varandra! Vettel är väldigt defensiv där, säger kommentatorn Janne Blomqvist i Viasat.

Vettel klarade sig utan straff

Hamilton lyckades ta sig förbi senare samma varv, men klagade trots det på teamradion över Vettels tidigare körning, där Hamilton menade att den tyske föraren flyttat sig två gånger under inbromsning, vilket inte är tillåtet.

– Han flyttade till insidan och sen en gång till. Men domarna tittade och såg något annat. Jag lyckades ta mig förbi, men jag skulle inte ens ha varit där från första början. Jag förstår inte vad som hände med vår strategi, säger Hamilton efter loppet.

Domarna valde dock att inte bestraffa Vettel, som behöll sig tredjeplats hela vägen in i mål.

Lewis Hamilton vann till slut loppet – efter att Mercedes på varv 25 beordrat Valtteri Bottas att släppa förbi den nuvarande VM-ledaren.

– Valtteri har gjort ett fantastiskt jobb hela helgen, och var en riktig gentleman som lät mig åka förbi. Han slåss inte om mästerskapet som jag, men jag kan förstå att det var svårt för honom. Han förtjänade att vinna, säger Hamilton.

– Det var ett svårt race för mig personligen, som alla såg. Men det är vad det är, säger Valtteri Bottas.

Resultatet innebär att Hamilton drygar ut ytterligare i mästerskapet. Han leder nu på 306 poäng före Vettel 50 poäng bakom på 256 poäng. Valtteri Bottas ligger trea med 189 poäng.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!