Foto: Wikimedia CommonsFoto: Wikimedia Commons
 Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia CommonsFoto: Wikimedia Commons
 Foto: Wikimedia Commons

Störst i sin sport – nu har han avlidit

Publicerad
Uppdaterad

Ivan Mauger, en av speedwaysportens genom tiderna mest framgångsrika förare, är död. Han somnade in på måndagsmorgonen, 78 år gammal.

”Jag inser hur lyckligt lottad jag var att få kalla honom för min pappa, hur lyckligt lottade vi alla var. Ett helt fantastiskt liv, levt till absolut maximum”, skriver Maugers dotter Debbie Pritchard i ett inlägg på Twitter. 

Ivan Mauger är död. Det berättar hans dotter Debbie Pritchard på måndagsmorgonen, och speedway-legendaren sörjs nu av hela motorsportvärlden.

”Ni kände honom som "Ivan", något som jag verkligen respekterar. Jag inser hur lyckligt lottad jag var att få kalla honom för min pappa, hur lyckligt lottade vi alla var. Ett helt fantastiskt liv, levt till absolut maximum”, skriver hon i ett inlägg på Twitter. 

https://twitter.com/DebPritchardGC/status/985663571534073856

För ett par år sedan drabbades Ivan Mauger av Alzheimers sjukdom. Det var i sviterna av sjukdomen som han avled på måndagsmorgonen, 78 år gammal.

– Han var en megastjärna. Ingen har någonsin dominerat sporten på det sätt som han gjorde. I fotbollstermer så var var han speedwayvärldens Pelé, säger John McCallum, vd för Speedway New Zealand, till nya zeeländska Stuff. 

Tog sex VM-titlar

Ivan Mauger är en av historiens mest framgångsrika speedwayförare. Under sina år som aktiv tog han hem totalt sex stycken VM-titlar, en bedrift som endast han och svenske Tony Rickardsson lyckats med.

1976 tilldelades han den brittiska imperieordern – som tilldelas män och kvinnor som bidragit med förtjänster åt riket – för sina stora framgångar inom sporten.

Mauger körde sitt sista lopp i Adelaide 1986, men fortsatte att vara involverad i sporten i resten av sitt liv.

Han sörjs närmast av sin fru Raye och deras tre barn Kym, Debbie och Julie.

https://twitter.com/SpeedwayGB/status/985648684007395328

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag