Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet inifrån F1: ”En kris är på väg”

Sebastian Vettel
Foto: BRADLEY COLLYER / STELLA PICTURES / PA
Stefano Domenicali
Foto: IPA / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOAO FILIPE/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK / JOAO FILIPE/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Nästa formel 1-säsong väntas innehålla rekordmånga lopp.

Nu larmar flera profiler inom sporten om att detta kan komma att få förödande konsekvenser.

”En kris är på väg. Det här systemet tar kål på människor”, skriver F1-journalisten Will Buxton.

Årets formel 1-säsong är den längsta någonsin med sina totalt 22 lopp. I en intervju med Sky Sports avslöjar F1:s vd Stefano Domenicali nu att de planerar att utöka kalendern ytterligare nästa år till 23 Grand Prix-helger.

Säsongen planeras dra i gång i mitten av mars och ta slut i mitten av november. Dessutom kommer antalet sprinthelger utökas till sju eller åtta lopp.

– Vi kommer självklart respektera de olika regler som finns för covid i andra länder. Men vår förhoppning är att F1 ska kunna ge hopp och vara ett tecken på att livet är på väg att återgå till det normala igen, säger Domenicali.

Borta från familjer

Beskedet har dock tagits emot med blandade känslor. 

Kritiken handlar framför allt om formel 1-teamens personal, som redan i dag lever på bristningsgränsen i antal dagar som de spenderar borta från sina familjer.

– Vi borde försöka genomföra säsongen på ett så hållbart sätt som möjligt. Inte bara för miljön, utan för människorna också. En Grand Prix-helg är för majoriteten av teamet betydligt längre än lördagen och söndagen som vi ser på tv. Vi förare är de som har det lättast, säger Sebastian Vettel och fortsätter:

– Människorna i vår sport borde kunna ha vanliga liv utanför sina jobb. Vi måste vara väldigt försiktiga med vad vi tar för beslut.

”Kris på väg”

Säsongen 2019 körde formel 1 inga lopp tre helger i rad. 2020 skedde det tre gånger, i vad som då beskrevs vara ett undantagsfall på grund av pandemin.

”Triple headers” har dock körts även i år, och mönstret väntas fortsätta även nästa säsong – helt enkelt för att loppen ska få plats.

– Vi vill ha rätt rytm i kalendern. Sedan måste vi så klart ta flera saker i åtanke för att flowet rent logistiskt ska bli rätt, säger Domenicali.

F1-journalisten Will Buxton menar dock att frågan om den mentala hälsan är något som måste få större fokus inom motorsporten.

”Vi måste göra mer för att ta itu med pressen som idag finns på varenda person i varenda depå. Kulturen säger att man ska vara tyst. Ta ett glas. Vara tacksam. Men en kris är på väg. Det här systemet tar kål på människor”, skriver han på Twitter.

Franz Tost: ”De kan dra”

Franz Tost, teamchef för Alpha Tauri, är till skillnad mot Vettel och Buxton positivt inställd till flera race på kalendern.

– Fantastiskt! Jag ser fram emot det, säger han enligt GP Fans. 

Han menar att de som inte tycker om förändringen helt enkelt kan välja att lämna sporten.

– Jag tycker att vi alla borde vara glada över att F1 kan köra 23 race på ett år. Om någon inte gillar det så kan den personen dra.

Veckans race

Turkiets Grand Prix

Om banan: Istanbul Park återvände till kalendern 2020, efter åtta års frånvaro. Loppet skulle ha körts tidigare i år, men har flyttats fram till nu i helgen på grund av pandemin.

Banrekord: 1:24.770 (Juan Pablo Montoya, 2005)

Topp tre senast (2011):

1. Sebastian Vettel, Red Bull

2. Mark Webber, Red Bull

3. Fernando Alonso, Ferrari

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.