Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Finske stjärnans ilska: ”Vi ser sjukt löjliga ut”

Lewis HamiltonFoto: TORU TAKAHASHI / AP TT NYHETSBYRÅN
Charles LeclercFoto: FRANCK ROBICHON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: DIEGO AZUBEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En supertyfon hotar Japans Grand Prix. Kvalet har flyttats fram till söndagen, men riskerar att ställas in helt.

I sådana fall är det tiderna från fredagens träningspass som kommer att avgöra vem som startar från pole position.

Ovädret Hagibis, som kategoriseras som en ”supertyfon” drar in över Japan i helgen.

Detta har lett till att arrangörerna bakom Japans GP på Suzuka tagit beslutet att helt ställa in lördagens aktiviteter på banan och att flytta fram kvalet till söndagsmorgonen, bara timmar före loppet ska köras.

Tyfonen ska enligt prognoserna bli en av de kraftigaste på flera år i regionen, och förarna uppmanade tidigt arrangörerna att ta ett beslut så tidigt som möjligt och att ha både förarnas och åskådarnas säkerhet i åtanke.

Samtidigt riktas nu kritik mot Pirelli-däcken som formel 1-bilarna kör med – och faktumet att även regndäcken är mycket känsliga för just regn.

Träningen kan avgöra vem som tar pole position

En av de som gått ut hårdast är Kimi Räikkönen.

– Förr i tiden kunde det regna kraftigt utan att vi någonsin hade några problem. Så de här däcken är helt klart inte de bästa när det blir stående vatten på banan, men tyvärr är det så det är nu, säger han enligt sajten Racefans. 

Han fortsätter:

– Ofta ser det inte ens ut som att det är mycket vatten på banan. Vi ser sjukt löjliga ut som inte kan gå ut och köra.

Det finns dock en risk att kvalet kan komma att ställas in helt och hållet, utifall att ovädret fortsätter att hålla i även över natten. I sådana fall är det tiderna från fredagens träningspass som kommer att avgöra startuppställningen i loppet.

Det ledde till ovanligt hårt satsande från alla team under fredagen, där Valtteri Bottas slutade i topp före teamkollegan Lewis Hamilton. Där bakom lyckades Max Verstappen klämma sig in med sin Red Bull-bil, före Ferraris Charles Leclerc och Sebastian vettel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.