Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiseras efter nytt kaos: ”Galenskap”

Tung inledning på hemma-GP:t för Sebastian Vettel.Foto: HOCH ZWEI/POOL/MARK SUTTON / HOCH ZWEI/POOL/MOTORSPORT IMAGES HOCH ZWEI/POOL/SU
Kimi Räikkönen frustrerad bakom Esteban Ocon.Foto: V Sport Motor
Lewis Hamilton.Foto: MARK SUTTON / AP TT NYHETSBYRÅN

Kvalet till Italiens Grand Prix slutade i totalt kaos.

Efteråt var det stort missnöje bland förarna.

– Det var en enda stor röra och vi hamnade mitt i den, säger Sebastian Vettel till V Sport Motor.

De långa raksträckorna på italienska Monza innebär att förarna tjänar mer till än vanligt att ligga bakom varandra. De får så kallad ”tow”; mindre luftmotstånd som i sin tur leder till högre hastigheter och snabbare varvtider.

Det är åtråvärt inte minst under kvalet, då en tiondel kan innebära flera platser upp eller ner i startfältet.

Det leder dock även till problem. Det visade sig inte minst under fjolårets kval och dök under lördagen upp på nytt i samband med kvalet till helgens GP.

Kimi Räikkönens ilska

Detta visade sig redan i Q1 där flera bilar hamnade i kläm. 

För att förhindra att förarna stannar av helt ute på banan har man infört en minimitid som måste hållas varje varv. Trots detta var det svårt för flera förare att skaffa sig en bra position. De vill nämligen inte heller ligga för nära framförvarande bil, då detta leder till sämre downforce i de mer kurviga partierna av banan.

Det var något som drabbade bland annat Kimi Räikkönen, som trots flera försök inte lyckades ta sig förbi Esteban Ocon, och som till slut stannade av helt och gav upp försöket att sätta en snabbare varvtid.

– Han täcker riktigt fult, säger kommentatorn Janne Blomqvist i V Sport Motor.

Även Sebastian Vettel, som kör på hemmaplan med Ferrari i helgen, drabbades och kommer därmed att starta söndagens lopp från den 17:e startrutan.

Lewis Hamilton i pole

I slutändan var det Lewis Hamilton som tog pole position och kommer att starta söndagens lopp före teamkollegan Valtteri Bottas från andra och Carlos Sainz från den tredje startrutan.

Kvalet lämnade dock en bitter eftersmak hos flera av åskådarna, där den tidigare formel 1-föraren David Coulthard nu kräver en förändring.

”Kära FIA, snälla gör det rätta och sätt regler som förhindrar den här galenskapen, risken kontra avkastningen kommer att leda till en allvarlig olycka”, skriver han på Twitter.

https://twitter.com/therealdcf1/status/1302235276807348224

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.