Kritiken efter F1-dramat: ”Väldigt, väldigt pinsamt”

Se programmet Sportklubben.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: VALDRIN XHEMAJ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: HOCH ZWEI / IMAGO IMAGES / HOCHZWEI WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Svenske Indycar-stjärnan Felix Rosenqvist hyllar Sebastian Vettel för att han inte flippade ur totalt efter att ha åkt på en bestraffning i F1-racet i Montreal.

Och Rosenqvist får medhåll av en enad förarkår.

– Väldigt, väldigt pinsamt skriver förre världsmästaren Nigel Mansell om domarnas beslut att straffa Ferrari-föraren.

Det var länge en klassisk sekundfight mellan två av de allra bästa F1-förarna. Med tiotalet varv kvar pressade Lewis Hamilton Sebastian Vettel och tv-tittare och publik såg fram emot ett avgörande på slutvarven. Ferrari mot Mercedes. Vettel mot Hamilton. 

Men Sebastian Vettels misstag följdes av en lätt avåkning och när han kom ut på banan hindrade han Lewis Hamilton. Så långt är de flesta överens om händelseförloppet.

Domarna i Montreal ansåg att Vettel körde vårdslöst och han bestraffades med fem sekunders tillägg.

LÄS MER: Vettels ilska över beslutet 

”Pinsamt”

De flesta förarkollegorna höll efteråt inte med. Vår svenske Indycar-stjärna Felix Rosenqvist kommenterade så här på Twitter:

– Prisceremonin visade att ingen var lycklig som stod där, som ett resultat av den idiotiska bestraffningen. Den förstörde ett fantastiskt race för alla oss fans. Beröm till Vettel för att han inte tappade det, och till Hamilton som var så sportslig.

Rosenqvist får medhåll i sin kritik av flera rutinerade förare. Ex-världsmästaren Nigel Mansell på Twitter:

– Väldigt, väldigt pinsamt. Ingen glädje i att se på det här racet. Två världsmästare som kör briljant och så slutar det i ett felaktigt resultat.

– Min fru sa ”det där är för h-vete racing”. Jag fick prata med henne om att inte svära i huset, skriver en annan före detta världsmästare, Damon Hill.

Hill arrangerade en egen omröstning på Twitter och ansåg själv att Vettel kunde lämnat mer utrymme åt Hamilton men att domarna också kunde ha avvaktat med beslutet.

– Det fanns tillräckligt med tveksamhet för att låta dem fortsätta. Vi förlorade några väldigt fina slutvarv, skriver Damon Hill.

Inte acceptabelt på den här nivån

Mario Andretti, världsmästare 1978 och teamkamrat med Ronnie Peterson, ansåg att Vettels manöver var resultatet av ett misstag och tuff racing. Han sågade också domarnas beslut rejält:

– Det som hände i Kanadas GP är inte acceptabelt på den här nivån av vår kära sport.

Förre F1-föraren och en av Felix Rosenqvists och Marcus Ericssons konkurrenter i årets Indycar, Max Chilton, kunde i alla fall ge domarna lite förståelse:

– De följde regelboken som säger att du inte kan åka ut i banans idealspår men det blev ett dåligt beslut för sporten. Alla förare vet att Vettel inte kunde göra på något annat sätt.

LÄS MER: Berggren: Helt rätt beslut av domarna 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.