Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fuskbråket: ”Det är rent skitsnack”

Racing Points uppseendeväckande rosa bil.Foto: HOCH ZWEI VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/HOCHZWEI WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Zak Brown, vd för McLaren.Foto: DAVID DAVIES / STELLA PICTURES / PA

En konflikt modell större har blossat upp i Formel 1–världen.

Efter att Racing Point dömts för fusk och fått böter, är fem team fortsatt besvikna på domen som de valt att överklaga.

– De hävdar att de har kopierat bilen efter foton, men när man läser FIA:s dokument är det rent skitsnack, säger McLarens vd Zak Brown till motorsporttotal.

Racing Point har rört upp känslor i formel 1-världen den här säsongen. 

Teamet byggde inför starten en bil på ett helt nytt sätt – enligt Racing Point har man fotograferat fjolårets Mercedes och utgått från den i bygget av sin egen bil.

Det har väckt både uppmärksamhet och ilska hos de andra teamen – konkurrenterna anser exempelvis att Mercedes har läckt ritningar och andra specifikationer till Racing Point, något som båda teamen förnekar.

Racing Point dömdes dock för fusk efter att Renault anmält bromsningssystemet till FIA, det internationella motorsportförbundet. Racing Point dömdes till böter, fick en varning men fick fortsätta att använda sin bil. 

”Det är skitsnack”

Agerandet har fått konkurrenterna att rasa. Fem team är inte nöjda med FIA:s dom, utan har valt att överklaga den till nästa instans. 

Mest upprörd är McLarens vd Zak Brown.

– De hävdar att de har kopierat bilen efter foton, men när man läser FIA:s dokument är det rent skitsnack. Vi måste ifrågasätta hela bilen. Det är ändå ingen som tror att man kan skapa en F1-bil efter foton, det är nu bevisat att det var ren lögn, säger Brown till motorsporttotal.

Ferraris stallchef Mattia Binotto håller med.

– Om något liknande aldrig har hänt under F1:s 70-åriga historia så beror det inte på att ingen har haft idén utan på att det är omöjligt att kopiera en bil och hela det koncept som den bygger på, säger han till till motorsporttotal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.