Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kraschade in i en mur – i 200 km/h

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mika Häkkinen.
Foto: DARRON CUMMINGS / AP
Mika Häkkinen.
Foto: MICHAEL CONROY / AP
Häkkinen och Schumacher.
Foto: ALEX TROVATI / AP
Schumacher och Häkkinen.
Foto: LUCA BRUNO / AP

200 km/h – rakt in i skyddsmuren. Där och då trodde de allra flesta att Mika Häkkinens karriär som formel 1-förare var över.
Det var den inte.

Tre år senare tog han ett stort kliv upp på en vit metallåda och höjde en glittrande pokal mot skyn. Häkkinen hade blivit världsmästare.  

Tvåfaldig världsmästare i formel 1 och en av sportens främsta genom tiderna. Mika Häkkinen hade många klassiska dueller mot storstjärnan Michael Schumacher, men blev också känd för sina något underliga presskonferenser. Men det var nära att de där historierna aldrig fick utspela sig överhuvudtaget. Väldigt nära till och med. 

Det hade bara gått drygt ett år sedan den tragiska dödsolycka där sportens stora namn, Ayrton Senna, omkom i en tävling i San Marinos Grand Prix när olyckan ännu en gång var framme. Det var 1995 och i en träning inför tidskvalet i Australiens Grand Prix. 

Mika Häkkinens bil hade uppnått en hastighet på runt 200 km/h när ena däcket exploderade och Häkkinen dundrade rakt in i däckbarriären som omgav banan. Inom loppet av 24 sekunder var tre läkare framme och inledde snabbt en räddningsaktion. 

Häkkinen fördes senare i ilfart till Adelaids sjukhus, där han försattes i tillfällig koma. Men han överlevde, och klarade sig förvånansvärt bra. 

– Jag har sett många olyckor, men aldrig en så fin räddningsinsats, sa Ron Dennis, dåvarande stallchef i McLaren, kort efter olyckan. 

Schumacher nära att sluta

Michael Schumacher, som själv var med den dagen, berättade att han var nära att avsluta karriären i samband med Häkkinens krasch. 

– Om orsaken hade varit en vanlig avåkning och han hade blivit så allvarligt skadad, då hade jag nog aldrig mer satt mig i en formel 1-bil, sa han.

I en dokumentärfilm i Sky Sports 2012 berättade Mika Häkkinen själv om den allvarliga olyckan som var nära att kosta hans liv. 

– Det var fruktansvärt. Det skedde givetvis i sämsta tänkbara kurvan, där farten var riktigt hög. Men det fanns några positiva saker också, det var bara 200 meter till sjukhuset och läkarteamet var i precis det hörnet, berättade Häkkinen. 

– Den där olyckan hjälpte mig att uppskatta livet, den hjälpte mig att sakta ner. Jag bara sprang rakt fram innan olyckan utan att ens veta hur man gick. Efteråt fick jag lära mig att gå igen och sen springa. 

Han minns särskilt sekunderna just efter kraschen. Hur han inte kunde röra på sig. Hur paniken började komma krypandes. 

– Jag bestämde mig i stället för att bara slappna av. När doktorerna kom fram svimmade jag. 

"Det fanns inget intresse"

Efteråt väntade en lång rehabilitering.

– Det var en fruktansvärd tid. Att spräcka skallen är inte kul, du har all känsel, hörsel, syn och smak där uppe. Det var en riktigt tuff tid, jag fick göra massvis av tester. Det var en massiv huvudvärk hela tiden och jag fick äta mängder med tabletter. Då ville jag bara leva och bli kvitt smärtan, det fanns inget intresse av motorsporten, sa Häkkinen.

Olyckan fick Mika Häkkinen att reflektera över vad som var viktigt i livet. Slutsatsen? Det viktigaste i hans liv var just det han inte hade något intresse av just efter den där olyckan: formel 1-racing. Dagen efter olyckan var Mikas flickvän på plats på sjukhuset där han låg inlagd. Han minns det väl. 

– Det första hon sa till mig var att jag skulle sluta. Det är lite lustigt att hon sa så, hon vet att jag aldrig skulle sluta köra F1 för en kvinnas skull…

– Men det fick mig att inse hur ömtåligt livet är. Man liver bara en gång.

Ett år senare, 1996, hände så det otroliga. Det folk inte trodde var fysiskt möjligt. Mika Häkkinen var tillbaka i tävlingsbilen, bättre än någonsin. 

Tog dubbla världsmästartitlar

Orädd, tuff, snabb. Ytterligare två är senare peakade karriären. Mika Häkkinen blev världsmästare. 

– Det var otroligt. När jag klev ur bilen visste jag inte om det var på riktigt… hela den resan jag hade gjort och alla de år som det tog… Äntligen kom segern, förklarade Häkkinen i Sky Sports dokumentär.

I just det guldloppet var en av de tuffaste konkurrenterna Michael Schumacher. Schumacher körde dock bort sig i sista loppet. 

– När Michael var borta visste jag att det var klart. Jag ropade in det på radion och fick bara svaret: ”fokusera Mika, det är inte över än”. Efter loppet var det en otrolig lättnad. 

Den efterföljande säsongen, 1999, försvarade Häkkinen sin världsmästartitel. Kort därefter, 2001, valde han att avisera slutet på sin karriär. Det var först tänkt som en paus, men Häkkinen kom aldrig tillbaka. 

– Allting var så intensivt och jag behövde ett break, sa Häkkinen tio år senare. 

Anledningen till att han klev ner från tronen som en av formel 1-sportens främsta berodde på familjen. Det var som han sa efter olyckan 1995 att ”man lever bara en gång”. Han hade precis fått sin första son och ville vara lite pappaledig.

Tog pappaledigt: "Växer bara upp en gång"

2002 meddelade Häkkinen i en video, där även hustrun och sonen Hugo fanns med, att pausen blev permanent. 

– Ett barn växer bara upp en gång, och missar man den tiden kan man aldrig få tillbaka den.

Under sin karriär blev Häkkinen bland annat väldigt uppskattad för att han aldrig gav sig in i några större ordbråk. Michael Schumacher ska en gång ha sagt att Häkkinen var den enda formel 1-föraren som han hade stor respekt för. De två hade flera presskonferenser tillsammans genom åren och det blev ofta många skratt. 

Efter en tävling 2000 bröt Michael Schumacher ut i tårar efter att ha fått reda på att han vunnit lika många lopp som avlidne ikonen Ayrton Senna. Då la Häkkinen armen om sin vän och bad journalisterna om en paus. Ett tydligt tecken på duons fina vänskap. 

I dag bor Mika Häkkinen i Monaco tillsammans med sin familj. Där nere jobbar han bland annat med yngre racingtalanger. Tidigare under året stod det också klart att han får en ny roll i F1-stallet McLaren, som en slags ambassadör. Trots att han själv lagt den aktiva karriären bakom sig är det tydligt att racinghjälten Mika Häkkinen inte vill släppa sporten han älskar. 

Mika Häkkinen

Ålder: 48

Bor: Monaco

Meriter: Världsmästare i formel 1, 1998 och 1999

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.