Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Konkurrentens varning efter Ericssons succéår

Otmar Szafnauer. Foto: FLORENT GOODEN / FLORENT GOODEN / DPPI MEDIA/IBL DPPI AGENCE DE PRE
Kimi Räikkönen. Foto: RODOLFO BUHRER / IMAGO/FOTOARENA IMAGO SPORTFOTODIENST
Marcus Ericsson. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Marcus Ericsson har i år haft sin bästa säsong i formel 1 någonsin. 

Utvecklingen hos Sauber är något som förvånat Force Indias teamchef Otmar Szafnauer – som nu varnar för att succén kan leda till problem nästa år.

Vid en första anblick ser årets formel 1-säsong inte ut att ha varit något märkvärdigt för Sauber. Med endast två lopp kvar på kalendern ligger teamet på åttonde plats i mästerskapet, med en sjätteplats av Charles Leclerc i Azerbajdzjan som säsongens bästa resultat hittills.

Tittar man lite närmre blir det dock tydligt att teamet tagit stora steg under säsongen. 

Under fjolåret lyckades Sauber endast ta poäng två gånger. Totalt blev det fem poäng och sista plats i tabellen, 25 poäng bakom näst sämsta teamet McLaren.

I år inledde man med en tuff helg i Australien, men har sedan dess hamnat på poängplats totalt 14 gånger vilket lett till att man ligger på totalt 36 poäng med fyra tillfällen kvar. Det innebär att man just nu ligger före både Williams och Toro rosso i tabellen – som under förra säsongen slutade på femte respektive sjunde plats i mästerskapet.

För Marcus Ericsson, som kört med Sauber de fyra senaste säsongerna, har det i år än så länge blivit sex poängplatser och nio poäng, vilket är hans bästa säsong i formel 1 någonsin.

Otmar Szafnauer: ”Utvecklats snabbare”

En av de som reagerat är Force Indias teamchef Otmar Szafnauer. Han menar att Sauber sett till utvecklingskurvan till och med haft en bättre säsong än toppteamen Mercedes och Ferrari.

– Om man jämför med förra året och var de slutade då så har de utvecklats snabbare än alla andra. Jag vet inte hur ett så litet team lyckas med det. Men det är något som vi måste försöka lista ut, säger han till motorsport.com.

Utvecklingen hos Sauber har varit så pass god att Kimi Räikkönen beslutade att skriva ett tvåårskontrakt med teamet, då han efter årets säsong tvingas lämna Ferrari.

Hur pass väl Sauber kommer att hålla i sin goda form återstår dock att se, och Otmar Szafnauer höjer ett varningens finger för att den snabba utvecklingen kan komma att kosta.

– Jag vet inte när de slutade med att utveckla årets bil, för vi slutade för rätt länge sedan för att fokusera på nästa år. Om de har fortsatt att utveckla delar av bilen som de inte har nytta av nästa år så är det något som kan komma att skada dem. Men jag är imponerad av den utvecklingskurva de har haft. Den är väldigt, väldigt imponerande.

Frédéric Vasseur, Saubers teamchef, hävdade dock redan i augusti att man slutat att utveckla årets bil, då han menar att en plats upp eller ned i mästerskapstabellen inte är tillräckligt värdefull för att riskera nästa års säsong.

– Ärligt talat så är det ingen större skillnad som vi slutar på åttonde, nionde eller sjunde plats. Det är stora regelförändringar till nästa år, vi har en otrolig möjlighet och vi måste se det som vår utmaning just nu, säger han till ESPN.