Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Kommer det fram är det en jätteskandal”

Foto: DARRON CUMMINGS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: VALDRIN XHEMAJ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: NURPHOTO - S / XAVIER BONILLA/NURPHOTO/SIPA USA SIPA USA

Marcus Ericsson har lämnat formel 1.

Nu framkommer nya uppgifter om hans prestationer – och att de inte alltid gått att bedöma på ett rättvist sätt.

– Det vore katastrof om det här kom fram, säger reportern Janne Blomqvist i Viasat Motors F1-podd.

Marcus Ericsson lämnar formel 1 efter fyra år. Den svenske stjärnan körde till en början för stallet Caterham, men de tre sista åren tillhörde han Sauber.

I september stod det klart att svensken tvingas bort från stallet, där Antonio Giovinazzi och Kimi Räikkönen blir nya förare.

Ericsson kommer under säsongen att finnas med i Sauber som tredjeförare och varumärkesambassadör. Han kommer även att köra IndyCar för stallet Schmidt Peterson.

”Någonting behövde göras”

I Viasats F1-podcast menar reportern Janne Blomqvist att det varit svårt att utvärdera Ericssons prestationer under den gångna säsongen. Blomqvist menar att det finns saker som pekar på att svensken inte haft samma material som sin stallkamrat, Ferrari-talangen Charles Leclerc.

– Jag har fått vittnesmål som tyder på att det inte går rätt till, att det är olika helt enkelt. Varumärket såg inte så starkt ut, och något behövde göras. Varumärket är alltså Charles Leclerc. Men det tar ingenting ifrån Leclercs prestation, för han är väldigt duktig, säger Blomqvist i podcasten.

 

”En skandal om det kom fram”

Blomqvist menar att han inte kan gå in mer exakt på vilka uppgifter han tagit del av.

– Det blev aldrig någon ”fair fight”, man har aldrig varit rättvist behandlade. Du har inte kontroll till hundra procent på din prestation i formel 1. Har du inte supporten från de här 30 personerna runt bilen, hur ska du då kunna prestera?

– Indicierna som jag har haft och vet finns, som inte går att redovisa på det sätt som jag skulle vilja. Jag kan inte avslöja de källorna.

Viasat-profilen menar att det under det senaste året blivit tydligare för honom vad som pågått, men att det fortfarande är många inom formel 1 som inte känner till situationen.

– Inte ens alla inom Sauber vet vad som pågår. Det sämsta som kunde hända vore om det här kom fram, det vore en jätteskandal. Det är så sjukt, för alla vet vad som pågår, säger Blomqvist.