Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Kommer att vara olycklig hela livet”

Foto: MANUEL GORIA/SUTTON IMAGES/REX/S / MANUEL GORIA/SUTTON IMAGES/REX/S REX FEATURES
Foto: MANUEL GORIA/SUTTON IMAGES/REX/S / MANUEL GORIA/SUTTON IMAGES/REX/S REX FEATURES

Claire Williams är den andra kvinnliga teamchefen i formel 1:s historia.

Det största hindret på vägen dit har enligt henne själv dock varit att hon tvingats gå emot sin egen familj.

– Det är något jag kommer ångra och vara olycklig över i resten av mitt liv, säger Claire Williams i dokumentären "Williams".

1966 beslutade sig den då 22 år gamla Frank Williams för att ge upp sin förarkarriär. Elva år senare startade han Williams Grand Prix Engineering – ett team som stannat i formel 1 sedan dess.

Under 80- och 90-talet då man vann konstruktörsmästerskapet nio gånger tillammans med några av sportens i dag mest ikoniska förare.

Framgångssagan hade dock kunnat ta slut redan i mars 1986. Frank Williams hade varit på Paul Ricard-banan i Frankrike för testerna av årets nya formel 1-bil och kraschade illa på väg till flygplatsen.

Få trodde att han skulle överleva, och på sjukhuset i Marseille försökte läkare övertala Franks fru Virginia att avbryta den livsuppehållande behandlingen. 

Hon vägrade – och sex veckor senare dök Frank upp på Brands Hatch för Storbritanniens Grand Prix. 

 

Lance Stroll, en av Williams två förare. Foto: DPPI / DPPI/IBL DPPI AGENCE DE PRESSE

 

Förlamad från halsen och nedåt

Efter olyckan är han paralyserad från halsen och nedåt, men har trots det fortsatt som teamchef för Williams utan några tecken på att någonsin vilja sluta.

På papperet är det fortfarande han som är teamchef för Williams. I praktiken är det dock numera dottern Claire som styr.

Claire Williams tog över sin pappas roll i företagets styrelse 2012. Ett år senare antog hon rollen som ställföreträdande teamchef – bara veckor efter att hennes mamma gått bort i cancer.

– Det har varit en ledsam månad för min familj och för Williams som företag, men nu när säsongen snart börjar igen måste vi börja se framåt igen, sa Claire Williams till BBC efter offentliggörandet.

För henne var det ett naturligt steg. Hon föddes 1976, ett år innan Frank startade sitt andra formel 1-team, och har växt upp omgiven av snabba bilar. Det innebar å ena sidan fartfyllda bilfärder med sin pappa som hon fick lova att inte berätta för sin mamma om – å andra sidan en livsstil där pappa Frank inte var med på en enda av familjens 32 semestrar på Marbella.

 

 

Andra kvinnliga chefen - någonsin

När Claire blev teamchef blev hon det som den andra kvinnan i formel 1:s historia. Hon säger att sporten fortfarande är mansdominerad, men att hon är trött på att ständigt få frågor om det.

– Jag får kvinnofrågan ofta. I går fick jag den på en middag och på fyra olika intervjuer. Jag tycker fortfarande att det är konstigt att folk är överraskade över att en kvinna jobbar med det här. Det irriterar mig, säger Claire i dokumentären "Williams" från 2017.

Den största svårigheten har enligt Claire i stället kommit från hennes egen familj.

Frank och Virginia Williams har tre barn tillsammans; dottern Claire och sönerna Jonathan och Jaime. För Jonathan var faktumet att Claire fick efterträda pappa Frank en stor besvikelse, vilket skapat en stor konflikt mellan syskonen.

– Jag är inte äldst och inte en man. Det är hemskt. Han tycker att jag är äregirig och att jag övertalade mig in. Det kunde inte vara längre från sanningen, säger Claire Williams i "Williams"-dokumentären.

 

Claire Williams under Bahrains GP i helgen. Foto: GLENN DUNBAR/LAT IMAGES/REX/SHUT / GLENN DUNBAR/LAT IMAGES/REX/SHUT REX FEATURES

 

”Kommer aldrig att släppa min dröm”

De senaste åren har ett nytt kapitel inletts – både för teamet och i Claires privatliv. I februari förra året gifte hon sig med Mark Harris, som även han jobbar för Williams formel 1-team, och i höstas välkomnade paret en son till världen.

Claire tog ledigt i slutet av säsongen men var tillbaka vid årets premiär i Melbourne – mer målmedveten än någonsin.

Teamet är inne i en tuff period och har numera svårt att vara med och slåss om några pallplatser. Det är dock något som Claire Williams planerar att ändra på.

– Jag kommer aldrig släppa min dröm om att se Williams vinna igen. Ögonblicket du låter den lågan slockna kan du lika gärna packa dina saker och åka hem. Och jag är inte här för det, säger hon i en intervju med Autoweek.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!