Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klart: De kommer visa Indycar 2019

Felix Rosenqvist under testerna.
Foto: Brian Cleary/BCPix.com / www.bcpix.com
Marcus Ericsson.
Foto: Joe Skibinski | IndyCar
Felix Rosenqvist.
Foto: VINCE MIGNOTT / IMAGO/UK SPORTS PICS LTD IMAGO SPORTFOTODIENST
Marcus Ericsson.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Det är Nordic Entertainment Group – som bland annat har kanalen Viasat – som har köpt de nordiska rättigheterna till IndyCar. Både Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist kommer att köra från och med årets säsong. 

– Det är verkligen superkul att IndyCar kommer att visas i Sverige. Sedan är det väl pricken över i att både jag och Felix kör i serien, säger Marcus Ericsson.

Den 8-10 mars inleds IndyCar-säsongen. Det är Nordamerikas främsta racingserie som består av 17 lopp på olika typer av banor där det största racet är klassiska Indy 500 – en del av "Triple Crown", motorsportens tre mest prestigefulla lopp.

I årets säsong står inte mindre än två svenska racingstjärnor på startlinjen. Marcus Ericsson gör efter fem formel 1-säsonger IndyCar-debut med stallet Arrow Schmidt Peterson Motorsports-teamet och Felix Rosenqvist tar plats i regerande mästarteamet Chip Ganassi Racing.

– Jag är verkligen ödmjuk inför uppgiften. Samtidigt är jag ju inte här för att komma på 15:e plats, så mitt mål är att sluta topp-fem i mästerskapet och att vinna minst ett race, säger Marcus Ericsson.

– Det var häftigt att signa med ett av de mest legendariska teamen som vunnit både mästerskapet och Indy 500 hur många gånger som helst. Man känner att det finns mycket historia i teamet och det är många som varit här väldigt länge, säger Felix Rosenqvist.

Marcus Ericsson: ”Allt är nytt”

Hur ser de förberedelserna ut jämfört med de du vant dig vid i formel 1?

– De är ganska lika sett till det fysiska, så jag kör hårt tillsammans med min tränare Alex just nu. Jag spenderar också mycket tid med teamet för att lära känna alla, bygga relationer och lära mig så mycket jag kan. Allt är ju nytt för min del – landet, serien, bilarna, banorna och inte minst nya konkurrenter som jag försöker lära mig mer om, säger Marcus Ericsson. 

Kenny Bräck var den senaste svensk som körde IndyCar och då var året 2005. Då gjorde han comeback i just Indy500 efter hans allvarliga krasch bara två år tidigare. 

TV-rättigheterna sträcker sig över 2021 och varje lopp kommer att direktsändas, främst på streamingtjänsten Viaplay och Viasat Motor. 


LÄS MER: Reportage, långintervjuer och granskningar – besök samlingssidan! 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.