Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kimiläinen: "Jag vill ju visa de där grabbarna"

Foto: Tommy Pedersen

I en mansdominerad sport har Emma Kimiläinen, 24, gång på gång tvingats slåss mot fördomar. När årets första STCC-tävling körs på Ring Knutstorp i morgon blir hon den första kvinnliga föraren i serien på 15 år.

- Jag vill visa de där grabbarna, säger Kimiläinen.

STCC-kalendern

9-10 maj Ring Knutstorp

6-7 juni Göteborg

11-12 juli Falkenberg

22-23 augusti Ring Knutstorp

5-6 september Solvalla

19-20 september Mantorp

När Emma Kimiläinen var tre år köpte hennes pappa en gokart. Eftersom han inte kunde lämna barnen ensamma hemma fick hon och hennes bror följa med till racingbanan.

Där - i sin pappas gokart - fick hon för första gången prova på att köra racingbil. Två år senare, som femåring, gjorde hon sitt första lopp.

I dag är den 24-åriga finländskan en av de mest lovande unga förarna i Europa: Hon har tävlat framgångsrikt i formelracing, testkört tyska DTM och kommit trea i den skandinaviska Radical-serien.

När årets STCC-serie i morgon drar i gång på skånska Ring Knutstorp blir Emma Kimiläinen den första kvinnliga föraren på 15 år, senast att köra STCC var Nettan Lindgren-Jansson 1999.

Har alltid varit ensam

Emma Kimiläinen blir även den enda kvinnan i årets serie, där hon ställs mot manliga förare som Thed Björk, Fredrik Ekblom - och prins Carl Philip.

- Jag har alltid varit ensam tjej så det känns inte något speciellt. Sedan efter bara några race här tror jag inte att de kommer att se mig som "tjejen", utan som förare och som en av killarna.

Hur är det att få just den frågan - "Hur känns det att vara ensam tjej?"- i alla intervjuer?

- Det är helt okej att man tänker så. Jag tror att jag drar fördel av det.

Motorsport är en mansdominerad värld - vad är det värsta du har hört eller varit med om på din väg hit?

- Som att kvinnor inte kan köra när de har mens för att då ska de vara "riktigt farliga". Eller att man som kvinna inte kan sitta i en formelbil då man har för stora bröst.

Emma Kimiläinen bor tillsammans med sin man och dotter i Finland och kommer att pendla till Sverige i samband med loppen. Något hon är tvungen till eftersom förutsättningarna ser helt annorlunda ut i hemlandet.

- I Finland finns ingen likadan serie eller organisation som STCC. Det är inte alls lika stort där som här - jag älskar den svenska racingkulturen, säger hon.

"Inget man glömmer"

När Emma Kimiläinen blev tillfrågad att delta i årets STCC, där hon under sex tävlingshelger kommer att köra för PWR Racing Team, hade hon inte kört racingbil på fyra år.

Men det visade sig redan i testkörningen att åren av uppehåll inte utgjorde några problem.

- Det är så med den här talangen, om den finns där så är det inget man glömmer.

Vad tror du om dina möjligheter till en pallplacering?

- Jag tror att det är fullt möjligt. Men mitt och teamets målsättning - vi är ju trots allt ett litet team - är att vara där någonstans i mitten. Allt som går över mitten är jättebra.

Vad vill du bidra med till STCC?

- Jag vill bidra med kvinnlighet och glädje. Jag skrattar mycket och är en positiv person. Sedan vill jag så klart bidra med riktigt bra racing också. Jag vill visa de där grabbarna.

- Det är den högsta serien jag har tävlat i och jag tror att om jag får vara här och får bra resultat så är det super för mig och min framtid. Jag siktar inte på någon särskild position utan jag hoppas på att samla bra med poäng och hålla en jämn resultatnivå. Och så hoppas jag på att inte krascha bilen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.