Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kimiläinen: "Jag kan bara skratta åt det där"

Emma Kimiläinen.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
Foto: Christer Wahlgren
Foto: Tommy Pedersen / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN
Foto: Petter Arvidson / Bb / Ibl Bildbyrå / IBL BILDBYRÅ BILDBYRÅN / IBL BILDBYRÅ / IBL

Den kontroversielle F1-chefen Bernie Ecclestone har återigen uttalat sig kontroversiellt. Ecclestone anser att kvinnor inte är "fysiskt kapabla" till att köra en snabb bil. Nu slår STCC-stjärnan Emma Kimiläinen tillbaka mot F1-pampen.

– Jag kan bara skratta åt det. Jag tror på en motsatt effekt, nu kommer alla kvinnor vilja visa Bernie att han har fel, säger Emma Kimiläinen.

F1-pampen Bernie Ecclestone är känd för att komma med kontroversiella uttalanden. Under en presskonferens sa 85-åringen att kvinnliga förare inom formel 1 "inte kan tas seriöst" och att kvinnor inte är "fysiskt kapabla" till att köra en snabb bil, rapporterar BBC.

Nu slår den finska STCC-stjärnan Emma Kimiläinen tillbaka mot F1-chefen.

– Jag kan bara skratta åt det. Han gör det för att dra till sig uppmärksamhet, säger Emma Kimiläinen till SportExpressen.

Får man höra många fördomar som kvinnlig förare, vad är din erfarenhet?

– Det är klart att man möts av det. Det finns stereotyper och människor som tycker att kvinnor inte ska vara inom motorsporten för att det är ett mansdominerat yrke. Men jag tycker att det är skitsnack. Det är samma stämning mot kvinnor inom STCC och formel 1.

– Jag tror på en motsatt effekt. Nu kommer alla kvinnor vilja visa Bernie Ecclestone att han har fel. Hans åsikter stämmer inte och jag tar hans uttalande som ett stort skämt. Vi skrattar åt sådana åsikter för det stämmer inte, säger Emma Kimiläinen.

Första kvinnliga deltagaren på 15 år

Under 2014 kom Kimiläinen fram inom STCC som den första kvinnliga deltagaren i mästerskapet sedan 1999. Hon upplever att många fick en chock i början men att attityden förändrats med tiden.

– Det var en chock i början för många tror jag. Jag tror att många tyckte att det var viktigt att komma före mig i tävlingarna då. Sen känns det som att vi måste jobba hårt för att vinna folks förtroende.

Men Emma Kimiläinen känner att stämningen förändrats med tiden.

– Stämningen har förändrats med tiden. Alla förare är jätteglada över att det finns kvinnliga förare och att vi är med och fajtas.

Under tisdagen blev det klart att Kimiläinen fortsätter i STCC i Sverige - och hon har ett givet mål inför den nya säsongen.

– Jag ska vinna. Ingen kvinna i STCC:s historia har vunnit, jag har varit på pallen några gånger men i år ska jag ta segern, säger Kimiläinen.

Vad skulle en vinst betyda för dig och motorsporten?

– Min första seger kommer jag tillägna alla unga tjejer. Jag vill visa att man kan lyckas och det skulle nog ge många tjejer självförtroende att börja satsa.

Under tisdagskvällen fick Prins Carl Philip och prinsessan Sofia en liten pojke. Emma Kimiläinen är jätteglad över nyheterna.

– Vi har inte hunnit prata än men jag måste gratulera dem. Det är härligt - jag har själv en dotter och vet hur stort det är.

Kimiläinen tror också på en fortsättning för prins Carl Philip inom STCC.

– Ja absolut, han fortsätter köra med Volvo.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.