Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kenny Bräck: ”Jag hade dödsångest varje dag”

Kenny Bräck.
Foto: PATRIK LUNDIN 2014
Kenny Bräck 1999 efter att ha vunnit Indy 500.
Foto: JEFF HAYNES / EPA AFP

Ikväll avgörs Indianapolis 500, ett av motorsportvärldens mest prestigefyllda lopp.

Kenny Bräck dock den ende svensken som lyckats vinna loppet – ett faktum som nykomlingarna Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist nu ska försöka ändra på.

Ikväll är det dags för årets upplaga av Indianapolis 500 – det mest prestigefulla loppet på Indycar-kalendern och en del av motorsportens ”triple crown”.

För svensk del kommer både Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist, båda rookies i serien , att kämpa om den åtråvärda vinsten.

– Topp tio som rookie är en hög målsättning, men jag tror det är möjligt. Och sen… om vi är med i tätklungan i slutet av racet så kan allt hända, då får vi se hur långt det kan räcka. Det är väl lite så jag lägger upp det i mitt huvud, säger Marcus Ericsson i en intervju med SportExpressen. 

Loppet har funnits sedan 1911. Kenny Bräck är dock den enda svensken som vunnit Indy 500 – en bedrift han lyckades med för nästan på dagen exakt 20 år sedan.

– Jag har kört många olika typer av motorsportkategorier, rally och X-Games, vintage racing, F3000… Fan vet allt. Jag har vunnit tävlingar och mästerskap, jag har satt rekord på Nürburgring, men det som folk kommer ihåg är ändå Indy 500-segern, säger Kenny Bräck till Bilsport. 

Kenny Bräck om Rosenqvist och Ericsson

Bräck minns även sitt första år i Indycar och kvällen före hans allra första Indy 500.

– Det var en jävla situation för mig första året här. För det första hade jag ingen ovalerfarenhet. Sedan hade jag en ingenjör och ett team som inte hade någon ovalerfarenhet. Istället för två veckor pågick tävlingen i fyra veckor på den tiden, hela maj, och bilen betedde sig väldigt konstigt. Vi hade 1G i sidokraft på rakorna och så där; bilen var väldigt nervös. Jag hade dödsångest varenda dag när vi körde här det året, för det var extremt svårkontrollerat och lynnigt, säger han.

Kenny Bräck berättar att han i dag inte är någon slavisk motorsport-följare, men att han samtidigt håller ett extra öga på de svenska Indy 500-debutanterna.

– Jag tycker att speciellt Felix har gjort det bra. Han har glimmat till några gånger som man måste göra om man ska sätta ett avtryck, vilket är väldigt roligt att se. Han hade ju pole nu senast och det är precis sådant som måste till. Sedan ska det ju omsättas till resultat i slutänden, men han har framtiden för sig. Det är jäkligt kul måste jag säga. Marcus är mer erfaren efter sina fem år i Formel 1. Han gjorde ett bra kval här i Indy, men han måste börja göra resultat nu, tycker i alla fall jag. Det ska bli spännande att se hur det går för dem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.