Sebastian Vettel. Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅNSebastian Vettel. Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Sebastian Vettel. Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Kimi Räikkönen. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/KRÄLING IMAGO SPORTFOTODIENSTKimi Räikkönen. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/KRÄLING IMAGO SPORTFOTODIENST
Kimi Räikkönen. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/KRÄLING IMAGO SPORTFOTODIENST

Katastrof för Ferrari: "Otur förföljer oss"

Publicerad

Lewis Hamilton var överlägsen i dagens formel 1-lopp på hemmaplan på Silverstone. Där bakom såg Ferrari länge ut att kunna ta de två resterande pallplatserna – till och med det näst sista varvet, då allt gick fel.

– Oturen verkar förfölja oss, säger Kimi Räikkönen efter loppet.

Man talade om regn inför dagens formel 1-lopp på Silverstone i Storbritannien. Regnet uteblev, men loppet blev trots det riktigt dramatiskt.

Lewis Hamilton ledde loppet från start till mål. Han startade från pole position och vann i enkel stil utan att någonsin ha blivit riktigt hotad. Efter målgång passade han på att hylla Mercedes-teamet.

–  Det är en perfekt helg för oss. Teamet har inte gjort något fel. Nu är planen att vinna mästerskapet, säger Lewis Hamilton.

Där bakom var det desto jämnare.

Hamiltons teamkollega Valtteri Bottas startade loppet från nionde plats efter att ha tvingats till ett växellådsbyte. Finländaren var dock snabb från start, och tog snabbt in på bilarna framför.

Bottas landsman Kimi Räikkönen körde dock starkt även han, och Räikkönen såg länge ut att kunna hålla i andraplatsen, framför teamkollegan Sebastian Vettel på tredje plats.

Allt förändrades dock på det näst sista varvet.

Vettel fick punktering

Räikkönens framdäck slets rejält under loppet. Med ett varv kvar att köra nådde däcken ett kritiskt tillstånd, vilket gjorde att Ferrari valde att ta in honom i depån. Det gjorde att finländaren tappade ned till fjärde plats. 

Men dramatiken tog inte slut där. Strax därefter visade det sig att även VM-ledande Sebastian Vettel gått hårt år sina däck – så pass att han drabbades av en punktering precis i slutet av loppets näst sista varv. 

Vettel tvingades därefter att köra ett helt varv innan han kunde åka in i depån och lägga på nya däck. När han gick i mål senare samma varv så gjorde han det på en sjundeplats.

– Av någon anledning så fortsätter oturen att förfölja oss. Sebastian hade i princip samma problem som jag, så jag är inte nöjd även om det är bra att vara på pallen, säger Kimi Räikkönen efter loppet.

Topp tre i mål blev därför Lewis Hamilton, Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen.

Resultatet innebär att Hamilton nu knappar in rejält i mästerskapet. Vettel leder fortfarande, nu med 177 poäng, men Hamilton har i och med dagens vinst minskat avståndet från 20 till en poäng. 

Svenske Marcus Ericsson slutade loppet på 14:e plats.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag