Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kände med handen – får böta 500 000

Foto: FLORENT GOODEN/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK / FLORENT GOODEN/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: LARS BARON / AP TT NYHETSBYRÅN

Max Verstappen får böta en halv miljon kronor.

Anledningen: VM-ledaren kände med handen på rivalen Lewis Hamiltons bil när den stod parkerad, uppger BBC.

Hamilton har i sin tur blivit diskad från kvalet och fick starta längst bak i fältet i lördagens sprint.

Dramat tilltar i formel 1-cirkusen där Max Verstappen och Lewis Hamilton gör upp om VM-titeln i en osedvanligt hård kamp som pågått hela säsongen. Den här helgen körs årets19:e deltävling på Interlagosbanan i São Paulo i Brasilien.

Det senaste kapitlet i dramat har de båda rivalerna i huvudrollen och en osannolikt stor bötessumma – 50 000 euro – i centrum.

Max Verstappen bestraffas därför att han efter fredagens kval gick fram till Hamiltons bil, tog av sig sin handske, och kände med handen på bakskärmen. Efter att domarna granskat filmer från övervakningskameror kom beslutet.

Strax efter beslutet om Versappens diskning kom beskedet att Lewis Hamilton diskas från fredagens kval. Därmed fick han starta längst bak i fältet i lördagens sprint.

Anledningen är att brittens Mercedes inte uppfyller de tekniska specifikationerna för DRS-systemet som ska underlätta för omkörningar.

Verstappens böter blev den stora snackisen inför kvalet och handlar om regeln mot att röra bilarna. Efter varje kvalsession parkeras formel 1-bilarna och får därefter inte hanteras av någon.

Regeln som kallas ”parc ferme” är till för att ingenjörer eller mekaniker inte ska kunna mixtra med bilarna när de har blivit godkända av domarna. Det gäller även medtävlare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.