Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kan se det med blotta ögat – han blir krossad

Marcus Ericsson Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Charles Leclerc Foto: ELLIE HOAD/PROSPORTS/REX/SHUTTER / ELLIE HOAD/PROSPORTS/REX/SHUTTER REX FEATURES

Alfa Romeo Sauber rusar uppåt i resultatlistan och årets säsong är inget annat än en stor succé.

Men tyvärr har det inte blivit det väntade genombrottet för Marcus Ericsson.

Nu måste de svenska ägarna till teamet rädda Marcus karriär.

Vi kan se det med blotta ögat. Marcus Ericsson blir krossad av Charles Leclerc i kval efter kval. Och i sin iver att köra tillbaka förlorade placeringar gör Marcus Ericsson misstag. Som senast på Silverstone då Marcus erkände att han halkade på DRS-knappen vilket resulterade i en häftig krasch.

Att köra racerbil med desperation och frustration fungerar inte. Att köra en racerbil snabbt kräver totalt lugn, harmoni och fokusering på rätt sak.

Jag är rädd att Marcus Ericsson har tankarna på annat håll just nu, att han tänker mer på att besegra Charles Leclerc och rädda sin F1-karriär. Det håller inte, det kommer att resultera i fler misstag.

Några som vet vilka förutsättningar Marcus har är de svenska ägarna till teamet, eller de borde ha det i alla fall. De borde veta om Leclerc snabbhet beror på att Fiat-chefen Sergio Marchionne vill övertyga världen och Ferrarifansen att han är värd en plats bredvid Sebastian Vettel. 

Med halva säsongen kvar att köra är det dags för de svenska ägarna till Alfa Romeo Sauber att sätta ner foten och bringa klarhet i varför Leclerc över en natt blev så mycket snabbare än sin teamkompis. Och det är dags att teamägarna redan nu gör upp en plan för hur Ericssons karriär ska se ut framöver.

Samma finansiärer har satsat över en miljard kronor i Marcus Ericssons F1-karriär och jag hoppas att allt inte bara handlat om att ha roligt några år och sen sälja Sauber till Alfa Romeo för att hämta tillbaka investerade pengar.

Jag är rätt säker på att gruppen bakom Marcus Ericsson såg Joel Eriksson som nästa svensk i F1 men när Eriksson sa tack men nej tack – ett än i dag svårt beslut att förstå – så blev det oklart om hur den svenska F1-satsningen ska gå vidare. Klara den att övervintra tills dess att Marcus yngre bror Hampus, 16 år, är mogen?

Att Marcus coach och stora stöd i karriären, Eje Elgh, snart går i pension från tv-jobbet på Viasat spelar också en roll i ekvationen.

Som jag ser det finns det två huvudspår:

1) Ferrari plockar in Charles Leclerc, kanske redan i år, och Marcus stannar i Sauber för att garantera att teamet har en rutinerad förare på plats.

2) De svenska ägarna till Sauber säljer teamet till Alfa Romeo. Tar vinsten som en återbetalning av satsade medel och Marcus tvingas köra sig till en fortsättning i F1.

Som det ser ut nu är det bara 1) som ger oss en svensk i F1 även 2019.

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om formel 1-säsongen 2018 

LÄS MER: Här finns svaret på Schumacher-gåtan

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!