Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Världsmästare efter osannolik dramatik

Foto: Viaplay
Foto: Viaplay

Han började köra formel 1 som 17-åring, innan han ens hade körkort.

Nu kan 24-åringen hävda att han är bäst i världen på att köra bil.

Max Verstappen tog hem världsmästartiteln i formel 1 genom seger i säsongens sista race.

Ett fullständigt sanslöst drama då verstappen körde om på sista varvet.

– Jag kämpade hela racet. Det är helt otroligt. Jag har fortfarande kramp, sa världsmästaren i sin första tv-intervju efter segern. 

Efter loppet lämnat Mercedes in en protest till domaren. 

Det blev en rafflande avslutning när formel 1-säsongen avgjordes på söndagen på Yas Marina Circuit i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten.

Max Verstappen stod i pole position. Lewis Hamilton var blixtsnabb i starten och tog ledningen direkt. Den unge holländaren jagade aggressivt och förarna hade kontakt med varandra redan på första varvet.

Så började detta drama över 58 varv. 

Tävlingsledningen straffade inte Hamilton trots att han ”tog en genväg” i samband med att Verstappen och Hamilton touchade varandra. När Verstappen fick beskedet via radio så hojtade han högt i bilen:

– Det är helt otroligt!  

Kanske borde han varit mest arg på sig själv för sin sena reaktion i starten jämfört med Hamilton som enligt statistiken (ja, det finns statistik på allt) gjorde sin reaktionssnabbaste start den här säsongen.

Till slut blev det ändå utmanaren som vann.

Efter att Nicholas Latifi kraschat in i muren i slutet så blev det gul flagg.

Max Verstappen hann byta däck och varvade bilar tvingades lämna plats.

Allt avgjordes under ett sista varv, då Verstappen passerade Hamilton.

Tufft och tätt avslutande race

Förutsättningarna var något utöver det vanliga. Inför säsongens sista race stod både Max Verstappen och Lewis Hamilton på 369,5 poäng vardera. Andra gången sedan formel 1-cirkusen startade 1950 som två förare delade ledningen inför säsongens sista lopp.

En 36-årig sjufaldig världsmästare mot en 24-åring på jakt efter sin första VM-titel.

Verstappen var snabbast i kvalet och tog pole position på Yas Marina. Då var hans blåa Red Bull-bil snabbast av alla och Hamilton kom tvåa med sin Mercedes.

Sedan var det ett drama i däckstrategin, då Hamilton startade med mediumdäcken medan Verstappen valde den mjukare gummiblandningen.

På 21:e varvet fick vi också se en imponerande ”teamkörning” då Max Verstappens stallkamrat Sergio Perez fajtades rejält med Lewis Hamilton och på samma gång gav Verstappen en stor fördel som kunde komma närmare Hamilton i tätstriden.

Det var oerhört tufft och tätt på banan.

Och lika hett i depån, där Mercedes och Red Bull är allt annat än bästa vänner. Och det var förstås delade meningar om den första kollisonen på första varvet.  

Kritiken: ”Jag är ingenting för honom”

Max Verstappens pappa, den förre formel 1-föraren Jos Verstappen, pratade tidigare i veckan om Hamilton.

Och det var inga snälla ord.

– Jag pratar aldrig med Lewis. Jag är ingenting för honom. Jag respekterar honom som förare. Men resten...ingenting. Lewis lever i sin egen värld, sa pappa Verstappen.

Bara under den här säsongen har Hamilton och Verstappen kolliderat med varandra på banan fyra gånger (inräknat första varvet i söndagens race).

Under det näst sista racet, i Saudiarabien förra helgen, skrek Hamilton på radion till sitt team.

– Verstappen är galen.

Och efteråt sa Hamilton att Verstappen kör som om ”reglerna på banan inte gäller honom”.

Läget inför avslutningen var också extra kittlande då alla visste att en krasch mellan Hamilton och Verstappen skulle ge segern till Verstappen i kraft av fler vunna race (nio jämfört med åtta inför sista racet).

”Det handlar om att vinna”

Det där med att krascha med sin rival för att bli världsmästare har vi sett förr.

Michael Schumacher gjorde det 1994, då Damon Hill blev tvåa efter en kollision som gjorde att ingen av de båda toppförarna kunde avsluta loppet. 

Schumacher försökte samma smutsiga taktik mot Jacques Villleneuve 1997, men då lyckades Villleneuve ta sig över mållinjen.

Föra några år sedan tog BBC respekterade formel 1-skribent Andrew Benson upp detta med Verstappen, som svarade:

– Om jag måste toucha någon, då gör jag det. Det måste inte alltid vara seger på renaste sätt. Säg så här: om jag efter min karriär har vunnit fem VM-titlar men inte är den populäraste killen i depån - då tar jag det. Det här handlar bara om att vinna...

Lewis Hamilton var förstås fullt medveten om Max Verstappens skoningslösa inställning.

Det var också 24-åringen som till sist var bäst när det gällde som mest.

Red Bull tog stallets första VM-titel sedan 2013 och hela formel 1-världen har längtat efter att några ska knuffa ner Mercedes från tronen.

– Mitt team, -de vet att jag älskar dem, jag hoppas vi kan fortsätta göra detta i tio-femton år till, sa Max Verstappen i sin första tv-intervjun efter det sanslösa dramat. 

Lewis Hamilton var förstås enormt besviken efteråt:

– Jag vill gratulera Max och hans team. Vi gav absolut allt vi hade. Det är det absolut viktigaste, sa han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.