Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Får tillbaka segern – efter diskningen

Foto: IMAGO/IBL
Foto: JONAS DAGSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Mikaela Åhlin-Kottulinsky förlorade positionen som första kvinna att vinna ett STCC-lopp när hennes stall diskades.

Nu har Disciplinnämnden gett henne rätt i efterhand. 

– Det känns jätteskönt. Nu är det skrivet i bläck, säger Åhlin-Kottulinsky. 

Det var i augusti som Mikaela Åhlin-Kottulinsky blev första kvinnliga förare att vinna en deltävling i STCC. Men hon fick inte fira sin historiska seger speciellt länge innan bakslaget kom. 

STCC-ledningen tog beslutet att diska Åhlin-Kottulinskys stall sedan det kommit fram att avgassystemet i PWR Racing Teams bilar inte levde upp till de tekniska föreskrifterna i regelboken. 

Åhlin-Kottulinsky första kvinna att vinna

PWR valde att överklaga beslutet – och har nu fått rätt av sportens disciplinnämnd. Det innebär att Mikaela Åhlin-Kottulinsky får tillbaka sin historiska seger och Robert Dahlgren är tillbaka som mästerskapsledare.

– Disciplinnämnden friade oss på flera punkter, så det känns gött, säger Daniel Haglöf, vd och förare, till SVT. 

– Nu får vi skriva in Mikaela i historien, så det är en fantastisk dag. 

”Det känns jätteskönt”

Karlstadsföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky hade inför loppet i Karlskoga kommit som bäst sjua i en STCC-tävling. Nu gläds hon åt disciplinnämndens beslut. 

– Det känns jätteskönt, jag är jätteglad. Men jag aldrig sett det som något annat än vår vinst. Jag har aldrig trott på att vi inte följt reglerna. Men nu är det skrivet i bläck, säger hon.

Hur viktigt var det få rätt i er överklagan?

– Det är klart att det är skönt att få det bekräftandet. Men jag har som sagt sett det som en vinst hela tiden. Jag hade blivit förvånad om vi inte fått rätt. Nu kan vi släppa det. 

– Jag har fått jättefint stöd från andra tävlanden. Många som sagt: "Det där är bara nonsens, så klart det är din seger". 

Så lyder motiveringen

Disciplinnämnden motiverade sitt beslut i ett officiellt uttalande. 

”DN har inte hittat något om att det skulle vara fel enligt homologering för att använda denna sammansättning avgassystem som man nu underkänner och då man hänvisar till paragraf 6.6 samt teknisk form nr 35”, skriver man. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.