Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Janinas romans med Michael Schumacher

Janina Eräkangas (till höger) med vännen Rober Koistinen.Foto: Privat
Foto: DIEGO AZUBEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Janina Eräkangas, 50, var en av Finlands största kvinnliga motortalanger, barndomsvän med Mika Häkkinen och Michael Schumachers ungdomskärlek. 

Efter flera negativa skriverier om deras tid ihop valde hon att inte ge några intervjuer om den tyska formel 1-legendaren, men berättar nu att hon - liksom miljoner andra - ber för Schumacher. 

– Hoppas allt är bra med honom, det är det enda jag önskar, säger hon. 

Det var pappa Lasse Österholms dröm från början. Han ville ha ett barn som blev racerförare. 

Så från väldigt unga år fick Janina Eräkangas (född Österholm) följa med pappa till till kartingbanan i Bemböle i hemstaden Esbo. Oavsett väderlek. Det utvecklade hennes färdigheter och hon nådde tidigt framgång. 

Pappa Lasse stod vid sidan av och såg hur Janina Eräkangas i lopp efter lopp låg med i toppen och började köra mot de bästa i sin åldersgrupp redan som sexåring. Bland dem återfanns Mika Häkkinen, i dag en av Finlands främsta motorsportare någonsin, som vunnit bland annat två formel 1-titlar. 

- Det var en underbar tid, Mika och Janina umgicks hela tiden och delade samma dröm, säger Österholm till IltaSanomat

Lasse Österholm (till vänster) tillsammans med dottern Janina Eräkangas och den finska motorsportslegendaren Mika Häkkinen som var i tonåren. Foto: Privat. / Janina Eräkangas fotoalbum

Eräkangas nära vänskap med finländska F1-legendaren

Tillsammans reste Eräkangas och Häkkinen runt i Europa där de körde olika tävlingar och växte upp tillsammans. Inte sällan var de i Sverige och körde, en tid hon minns med värme. 

- Sverigeresorna var de bästa. Jag fick en massa härliga nya kompisar, som jag aldrig glömmer. Jag älskade landslagstävlingarna mellan Sverige-Finland, det var alltid hård kamp mellan oss, men vi kom väldigt bra överens, säger hon. 

Med såna minnen är det kanske inte konstigt att hon och Häkkinen än i dag är goda vänner. 

- Mika har jag alltid haft kontakt med och vi rings eller träffas par gånger per år. Senast träffade jag honom på hans bröllop och 50-års fest, säger Eräkangas. 

Eräkangas berättar i en intervju med IltaSanomat att hon älskade sin uppväxt som kartingförare, men i mitten av tonåren så uppstod vissa problem. Eräkangas berättar att hon nästan alltid var ensam flicka på tävlingarna och när ”jag blev intresserad av pojkar” - som hon själv uttrycker det - uppstod vissa problem. 

- Det blev så, men jag bestämde mig för att jag bara skulle vara en av grabbarna, säger hon. 

Men så, när Eräkangas var 15 år, så fick hon revidera den tanken. I samband med en tävling i Italien blev hon utbjuden på middag av en viss Michael Schumacher. Tidernas kanske främsta formel 1-förare. 

Eräkangas ungdomsromans med Michael Schumacher

Eräkangas och Schumacher hade kört i samma tävlingar länge och kände varandra sedan innan. Men från den dagen utvecklades vänskapen till en ungdomsromans. 

Janina Eräkangas och Michael Schumacher i mitten av tonåren. Foto: Privat. / Janina Eräkangas fotoalbum.

När de inte träffades så kommunicerade de länge genom brevväxling. 

- Michael brevväxlades jag med i flera år, ända tills han hittade sin nuvarande fru (Corinna Schumacher). Michael var den ende killen i motorsportsvärlden som jag tyckte om på det sättet, det bara klickade. Han är en mycket fin människa, en verklig gentleman, säger hon. 

Eräkangas har medverkat i två finska tv-program (motsvarande Robinson och The Apprentice) där hennes ungdomsrelation med Schumacher kom fram. Då ville många intervjua Eräkangas, något hon tackade nej till, varpå det började skrivas negativt om deras relation. 

- Så då beslöt att inte ge några intervjuer om saken. Jag ville inte heller såra Michaels familj och nära med att utnyttja tillfället att berätta om honom efter att olyckan hade skett, säger hon. 

Olyckan Eräkangas refererar till är den svåra skidolycka som Schumacher var med om 2013. I dag är det väldigt få människor som vet hur det är ställt med Schumacher. Efter en längre tids vård på sjukhus i Grenoble och Laussane reste han hem och har fortsatt sin rehabilitering där. Miljoner motorsportfans världen över ber för att ”Schumi” ska bli bra, Eräkangas likaså. 

- Hoppas allt är bra med honom, det är det enda jag önskar, säger hon. 

Därför avslutade Eräkangas sin formel 1-satsning

I de äldre tonåren fortsatte Eräkangas att utvecklas enormt och pappa Lasse Österholm var övertygad att hon skulle blir en formel 1-förare i framtiden. Hon blev världsmästare i karting 135cc på damsidan och var även finsk mästare i Fiat Uno Turbo Cup 1989 som ensam kvinna i klassen. Samma år utsågs hon till ”Årets talang”, en titel stora namn som även Mika Salo, Jyrki Järvilehto, Mika Häkkinen och Kimi Räikkönen även vunnit. 

Men Eräkangas tog aldrig klivet. I 20-årsåldern fick hon perspektiv på vad en ordentlig satsning på sporten skulle innebära och hennes önskan om att bilda familj tog över allt mer. Vid 25 års ålder tog hon beslutat att avsluta sin karriär. 

Så i stället för att själv vara på banan tillsammans med sina gamla vänner Häkkinen och Schumacher så fick hon följa dem på avstånd. Ett beslut hon inte har ångrat. 

- Jag saknar och drömmer mig tillbaka till tiden som förare, det var mitt liv och jag älskade det. Men det känns inte trist att jag inte blev en världsstjärna. Det var jag själv som valde familj i stället för en möjlighet att bli världsstjärna. Det är härligt att följa med mina tre barn i deras sporter i stället. Min dotter Coco (19 år), har alla gener som krävs för att bli en suverän förare, men det blev tennis i stället.

Eller som pappa - och numera även morfar - Lasse Österholm säger. 

- Barnen är hundra gånger bättre än nån stinkande racerbil.