Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag får säkert några ovänner på banan"

Ramona Karlsson, 33, gör i dag debut i VM i rallycross, som första kvinnliga förare. "Jag har varit ensam tjej sedan jag började med motorsport så för mig är det ingen stor grej alls", säger hon. Foto: STEFFENSFOTO.SE

Ramona Karlsson blir den första kvinnan i historien att tävla i rallycross-VM.

Debuten sker i Portugal i dag, och är den första av minst sju tävlingar hon ska göra.

- Det känns skitspännande. Nu är det fullt fokus, säger hon.

FAKTA

Ramonas dagar under sin första tävlingshelg

Torsdag

Flög hela dagen. Landade sent i Portugal. Åkte hyrbil till serviceplatsen där tält suttits upp.

Fredag

Gick genom besiktning av bilen på förmiddagen, och tävlingsanmälan efter lunch. Var på pressträff och autografskrivning. Sen middag med resten av teamet efteråt.

Lördag

Först uppvärmning och träning hela morgonen. Kvalheaten börjar och pågår hela dagen.

Söndag

Semifinalerna och finalerna körs. Ramona är nöjd om hon tar sig till semifinal.

Hennes fyra favoritsaker med bilen

1) "Motorn, den är riktigt bra."

2) "Att den är stabil när det går snabbt."

3) "Sättet den är byggd. Den tål stryk."

4) "Att den är ensam Saab och sticker ut."

I början av april blev det klart att Ramona Karlsson skulle tävla i rallycross-VM. Hon ska köra en Saab 9-3 för Per Eklunds team. Debuten sker i helgens tävlingar i Portugal. Ramona Karlsson blir den första kvinnan att tävla i VM i rallycross.

- Det känns skitspännande. Det är först nu jag börjar förstå allt. Det har varit så mycket med sponsorer och annat. Men nu är det fullt fokus, säger hon.

Att hon är den första kvinnan är inget hon lagt allt för mycket tanke på.

- Jag tänker faktiskt ingenting om det egentligen. Det är så klart kul att vara först med något, men det är ingenting jag tänker på. Jag har varit ensam tjej sedan jag började med motorsport så för mig är det ingen stor grej alls.

Hoppas det öppnar dörrar för fler

Däremot har hon märkt att folk runtomkring reagerat lite. Hon hoppas att det kan öppna dörren för att fler tjejer ska ge sig in i sporten:

- Det kanske kan sporra lite fler tjejer att börja.

Målsättningarna i debuten i Portugal är mest att vara med och lära sig hur allt går till inför tävlingarna. Hon ger sig själv mer än godkänt om hon lyckas ta en plats i semifinalerna i sin första tävling. På längre sikt vill hon däremot nå ännu längre.

- Om jag tar mig till semifinal är jag väldigt nöjd. Jag har inget riktigt mål, utan det är en tävling där jag mest ska se var ribban ligger. Det är skitsvårt att veta var jag ligger jämfört med andra.

- Långsiktigt har jag dock som mål att vara med i toppen och kriga, annars hade jag inte tagit mig an den här utmaningen.

Hur tror du att tankarna går timmarna innan du kör?

- Det är nog då jag kommer att ha lite pirr i magen, än har jag inte fått det. Jag vill mest vara för mig själv och komma in i bubblan där jag fokuserar på det jag ska göra.

Promenerade runt banan i går

Dagarna inför tävlingen har mestadels handlat om förberedelser. I går gick hon igenom banan till fots för att försöka memorera den så bra som möjligt.

- Jag har också kollat på lite filmer på banan, pratat med lite folk och försökt ladda kroppen med bra mat och sömn. Dessutom har jag kört lite tester med bilen så jag har fått en hyfsad känsla för den.

Just bilen är en del av allt det nya hon inte är särskilt bekymrad över.

- Jag har ingen bil att jämföra med, men den känns lugn och fin på vägen med tanke på vilket monster den har till motor. En rallycrossbil har bättre acceleration än en formel 1-bil. Det tror jag inte att det finns många som vet.

En annan del som är ny för henne är möjligheterna till analyser mellan tävlingarna. Hon har tillgång till film på hur hon kört, och kan bland annat analysera var hon kan tjäna in tid och liknande.

- Det blir intressant att se hur lång tid det tar eftersom jag aldrig gjort det tidigare.

"Får säkert några ovänner"

I rallycross kan Ramona memorera banan mer än vad som är möjligt i rally. Det är en del av rally som Ramona saknar.

- Det är en rolig del, där nya moment dyker upp hela tiden. Dels är det små marginaler och man är inte riktigt lika förberedd på allting. Det blir mer marginellt och på gränsen. Det är en tjusning i det också.

Hon ser dock fram emot att köra på en bana där flera andra tävlingsinriktade motståndare kör samtidigt, men än så länge har hon ingen särskild motståndare som hon vill besegra.

- Nej, det är ingen just nu, men det blir väl en del tuffa kamper på tävlingsbanan. Jag får säkert några ovänner på banan, så du får fråga mig efter några heat vem jag vill ge igen på, haha.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.